Senát schválil rozpočet univerzity na rok 2016

Akademický senát UP schválil rozpočet.
Foto: Milada Hronová
pátek 29. dubna 2016, 07:15 - Text: Milada Hronová

Akademický senát Univerzity Palackého jednomyslně schválil rozpočet univerzity. V roce 2016 bude hospodařit s částkou více než tři miliardy korun, z čehož dotace ministerstva školství činí téměř 1,5 miliardy korun.

Rozpočet na rok 2016 předložil Akademickému senátu Univerzity Palackého rektor univerzity Jaroslav Miller. Předložil jej jako mírně přebytkový. Po projednání jej ekonomická komise senátu doporučila ke schválení. Senát jej pak na svém jednání schválil devatenácti hlasy, téměř bez diskuse. 

Sestavení rozpočtu veřejné vysoké školy jako celku vychází z metodiky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. V ukazatelích, které představují peníze na studenty, došlo opět k mírnému poklesu. Všem veřejným vysokým školám, potažmo jejich studentům posílá stát v roce 2016 částku o zhruba 300 milionů korun nižší.

„Ve srovnání s loňskem jsou finance na studenty Univerzity Palackého (ukazatel A+K) nižší o 1,3 procenta. V rozpočtu jde o pokles v řádu necelých 12 milionů korun. Naopak vzrostla státní dotace na rozvoj výzkumné organizace (ukazatel RVO), tedy finance na vědu a výzkum. Ve srovnání s loňskem činí navýšení 12, 5 procent, což pro univerzitu představuje částku vyšší než 50 milionů korun,“ řekl kvestor Jiří Přidal.

Rozpočet podle něj vychází ze schválení a odhadu jednotlivých fakult. "Kromě pevně stanovených dotací a příspěvků za vědu a na studenty je nejednoznačné, nakolik se dají přesně naplnit kolonky grantů a projektů. Předpokládám však, že grantové prostředky dosáhnou v průběhu roku až na částku 1,5 miliardy korun,“ doplnil Jiří Přidal k další části rozpočtu, s níž univerzita hospodaří. Dodal přitom, že mimo příspěvek a účelové prostředky počítá univerzita i s vlastními příjmy, které by měly dosáhnout až na 350 milionů korun.

Navzdory poklesu státního příspěvku na studenty si univerzita jako celek tedy finančně polepšila. Díky nárůstu financí na vědu a výzkum se stává jednou z nejrychleji rostoucích univerzit.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.