Senát medicíny si zvolil nového místopředsedu

Z jednání senátu.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 19. února 2014, 07:06 - Text: Pavel Konečný

ladislav Raclavský se včera stal novým místopředsedou akademického senátu lékařské fakulty. Ve funkci nahradil Jiřího Ehrmanna, který se dnes stane proděkanem pro anglické studijní programy a zahraniční vztahy.

„Chtěl bych po roce zvážit, jestli má pro mě i pro senát smysl, že jsem v této funkci. Nerad dělám věci formálně,“ řekl před volbou Raclavský. V senátu chce pěstovat otevřenou diskusi o počtu přijímaných studentů, rekonstrukci starých Teoretických ústavů, podpoře vědy i personální politice fakulty. „Jde mi o diskusi, suverénně rozhodovat musí děkan, kterého ani nechci úkolovat,“ prohlásil Raclavský. Byl jediným kandidátem a kromě jednoho neplatného získal hlasy všech senátorů.

Mezi nimi byli i Daniel Marek, který získal mandát jako náhradník za Ehrmanna, a Roxane Authorsen, jež nastoupila místo Petry Paškové, která se mandátu vzdala.

Poté senát zvolil svou pedagogickou, legislativní a ekonomickou komisi, stejně jako volební komisi, která bude na počátku dubna dohlížet na volby do „velkého“ senátu univerzity.

Děkan Milan Kolář dostál regulím a představil senátu nového proděkana Jiřího Ehrmanna a prozatímní tajemnici Janu Valíkovou. Ta je pověřena výkonem funkci do nového výběrového řízení. Změny si vynutil odchod proděkanky Ivany Oborné a tajemníka Jiřího Přidala na rektorát. Jsou kandidáty na prorektorku a kvestora.

„V tuto chvíli musím za ně vykonávat funkci proděkana i tajemníka a rád bych se jich zbavil,“ řekl senátorům děkan Kolář. Podle jednacího řádu se senát k proděkanovi a tajemnici vyjadřuje, není ale orgánem, který by je do funkcí schvaloval.

Ehrmann senátory ujistil, že nechce kumulovat funkce a ústav histologie a embryologie od 1. března po něm povede Vojtěch Kamarád. Primariát ústavu klinické a molekulární patologie si ale ponechá. „Moje činnost na děkanátu bude v nejbližší době spíše konzervativní,“ ujistil Ehrmann. Jedinou novinkou, kterou avizoval, bude jeho snaha zrušit poplatek za postgraduální studium.

Děkan Kolář zvažoval na post proděkana ještě Petra Hubáčka nebo Katherine Vomáčkovou. Oba budou podle jeho slov s Ehrmannem intenzivně spolupracovat.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.