Sedmý ročník soutěže Mladý Demosthenes na Pedagogické fakultě UP v Olomouci

Foto: Katedra českého jazyka a literatury PdF UP
sobota 1. února 2014, 18:35 - Text: Michaela Dostálová (Redakční pošta)

Dne 22. ledna 2014 se v prostorách Katedry českého jazyka a literatury PdF UP uskutečnilo regionální kolo 7. ročníku soutěže v umění komunikace Mladý Demosthenes. Tato celostátní soutěž je zaměřena na ověřování a zdokonalování komunikačních dovedností žáků 2. stupně základních škol, odpovídajících ročníků víceletých gymnázií a škol středních.

Úkolem každého účastníka je předvést dvouminutový monolog na libovolné, samostatně zvolené téma, a to s adekvátním uplatněním všech jazykových i mimojazykových prostředků mluvených projevů. Soutěž v komunikaci, kterou pořádá společnost Face of New Europe pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, prověřila okolo 30 nejlepších řečníků vzešlých ze školních kol pořádaných v olomouckém regionu. Soutěžící prezentovali svůj monolog a předvedli řečnické schopnosti ve čtyřech věkových kategoriích, ve dvou pro základní školy a nižší stupeň víceletých gymnázií a ve dvou pro střední školy.

V odborné porotě zasedla předsedkyně a organizátorka soutěže Mgr. Jana Adámková, Ph.D., a také členové Katedry českého jazyka a literatury PdF UP v Olomouci Mgr. Jana Kusá, Ph.D. a Mgr. Milan Polák, Ph.D. Porota hodnotila soutěžící podle několika kritérií, jako bylo využití jazykových prostředků, neverbální komunikace, technika práce s hlasem, originalita tématu, práce s informací a v neposlední řadě hrál důležitou roli celkový dojem.

Ti nejlepší převzali z rukou předsedkyně poroty diplomy a věcné ceny, které poskytl Olomoucký kraj, a zároveň pozvánku do krajského kola soutěže.

Od září 2013 se soutěž Mladý Demosthenes stala soutěží mezinárodní. V letošním roce se k České republice připojí i Slovensko a v následujících ročnících se předpokládá zapojení Polska a dalších zemí EU. Soutěž má velmi dobré renomé a mezi mladými lidmi je o ni velký zájem. V loňském roce se do projektu zapojilo více jak 78 000 dětí a mládeže z celkem 77 regionů ČR.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.