Šedesát let olomouckého ženského volejbalu

Na vernisáži nechyběl dort v podobě hřiště se sítí. Předseda klubu Jiří Zemánek přes ni „podával“ marcipánovým míčem.
Foto: Pavel Konečný
neděle 13. října 2013, 09:15 - Text: Pavel Konečný

Vlastivědné muzeum v Olomouci připravilo výstavu mapující historii a úspěchy ženského volejbalu v Přerově, Prostějově, Šternberku, ale především v Olomouci.

Na milovníky odbíjené čeká unikátní sbírka bezpočtu fotografií, dokumentů a trofejí dokládajících bohatou tradici a historii volejbalových klubů SK UP Olomouc, VK AGEL Prostějov, Přerovského volejbalového klubu a Sokola Šternberk.

Výstava je chronologicky seřazena od založení SK UP v roce 1953 přes první úspěchy v okresní a krajské lize až po úspěšná 70. léta, kdy v sezóně 1972/1973 olomoucké volejbalistky zvítězily nad reprezentačním týmem Holandska 3:1.

Vzhledem k fenoménu, že 40 procent současné ženské Extraligy se hraje v klubech na Hané, jsou na výstavě zastoupeny i další kluby. „Rivalita mezi kluby nevybočuje nad rámec sportovního soupeření,“ podotkl trenér SK UP Jiří Teplý.

Otevření výstavy přišlo v době startu nové sezony, v níž budou olomoucké vysokoškolačky obhajovat v extralize bronzovou příčku. Mezi posilami je i bývalá reprezentační kapitánka Jana Napolitano Šenková.

Současné hráčky na vernisáži obdivovaly historické snímky. „Některé dřívější hráčky ještě pamatujeme, jako vzpomínka je to dobré,“ řekla kapitánka Veronika Tinklová. Tvrdí, že za dvacet let se na podobnou výstavu sama ráda podívá. „Usmívaly jsme se nad tehdejšími dresy a účesy, jak asi jednou budeme vypadat my,“ doplnila ji Simona Hronová.

Výstava mapující volejbal v Olomouci, Přerově, Prostějově a Šternberku je přístupná do 3. listopadu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.