Science Café: Jak se hledá meteorit

Günther Kletetschka ve speciálním Science Café na Horním náměstí.
Foto: Martin Višňa
pátek 18. dubna 2014, 18:16 - Text: Martin Višňa

Když vloni v únoru explodoval nad jižním Uralem tak zvaný Čeljabinský meteor, Günther Kletetschka z Univerzity Karlovy sestavil tým, který se vydal do Ruska zbytky tělesa hledat. O výpravě za meteoritem hovořil ve včerejším Science Café.

„Spousta lidí nám na místě říkala, že díra v zamrzlé hladině jezera je od rybářů, ale že se tam objevují meteority a nevědí proč,“ vzpomínal se sympatickým humorem na počátky bádání u jezera Čebarkul Kletetschka. Sekundoval mu při tom jeho student Ladislav Nábělek, který si na Uralu mimo jiné užil své s omrzlou nohou.

Kletetschkův tým byl první zahraniční expedicí, která se na místo dopadu meteoritu vydala. Pomocí magnetometru během tří dní provedli magnetický průzkum jezera, přičemž zjistili anomálii přes padesát metrů od díry v ledu. „Vůbec jsme takový objev nečekali. Věděli jsme, z jakého směru meteorit přiletěl, že dopadal pod úhlem. Ale nevěděli jsme, co to může být, navíc jsme museli již odjet,“ komentoval Kletetschka výsledek zimní výpravy.

Do Ruska se vrátili znovu v létě, vybaveni prototypem vodotěsného magnetometru pro měření pod vodou. „Tento přístroj jsme úspěšně otestovali, získali jsme také přesnou pozici té magnetické anomálie, ale především byla naše data zásadní pro vyzvednutí meteoritu ze dna jezera,“ shrnul výsledky výzkumu geolog. 

Během přednášky v improvizovaném RWE kinu na olomouckém Horním náměstí vědci z pražské přírodovědecké fakulty připomněli také podobnou událost v Tunguzské oblasti na Sibiři z roku 1908, kde ovšem meteorit nalezen nebyl. Návštěvníci přednášky však své meteority našli poměrně snadno, neboť přednášející jim malé kousky věnovali na památku.

Série Science Café na festivalu Academia Film Olomouc pokračuje na Horním náměstí až do neděle. Dnes se zájemci dozvěděli o nejvýznamnějších milnících kosmologie, zítra jsou na pořadu záhady a souvislosti makro- a mikrokosmu a sérii v neděli završí vědecký pohled na soužití lidí s domácími mazlíčky. Přednášky začínají vždy v 16 hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.