Sběrný den vzpomínek na dobu Sametové revoluce

Ohrada v Denisově ulici a shromáždění na Horním náměstí za Sametové revoluce.
Foto: Archiv UP
pondělí 18. listopadu 2013, 07:48 - Text: Martina Šaradínová

Fotografie, dobový tisk, pohledy, samizdaty a jiné předměty „s příběhem“, které se vztahují k letům 1986 až 1992, hodlá shromáždit Vlastivědné muzeum v Olomouci v rámci projektu Europeana. Lidé je mohou přinést v sobotu 23. listopadu.

Doklady o období pádu železné opony mohou jejich vlastníci muzejním pracovníkům odevzdat v sobotu od 10 do 18 hodin. Historici ocení například fotky z dovolené v Jugoslávii, předměty spojené s exilem nebo rozdělením Československa, dobový tisk, reklamní letáky, pohledy, jízdenky městské hromadné dopravy, lístky na koncerty, transparenty či legitimace.

„Uvítáme třeba i dobové hračky, obaly od potravin nebo domácí spotřebiče. Zkrátka předměty s příběhem, které se k té době vztahují. Zajímají nás i vzpomínky, které budou naši historici zaznamenávat,“ vysvětlil ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek.

Muzeum připravilo na sběrný den i doprovodný program. Zahrnuje projekci dokumentu Sametové dny či filmu Občanský průkaz. Příchozí se mohou těšit i na koncert Václava Koubka a jeho autorské filmy.

Cílem projektu Europeana 1989 je vytvořit barvitý obrázek revolučních událostí v Evropě s osobními příběhy, fotografiemi, videem a zvukovými záznamy ze zemí střední a východní Evropy. Výsledkem bude fascinující archiv. Projekt Europeana 1989 je součástí platformy nazvané Europeana – evropské digitální knihovny, muzea a archivy.

Europeana 1989 v České republice organizuje Národní muzeum a Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd. Národní muzeum s dalšími čtyřmi muzei po celé republice pořádá sbírkové dny a motivuje lidi k tomu, aby se podělili o své příběhy, vzpomínky, dobové předměty i prostřednictvím internetové aplikace na stránkách www.europeana1989.eu. Digitalizované záznamy a vybrané předměty se navíc mohou stát součástí výstavy k 25. výročí Sametové revoluce připravované Národním muzeem pro příští rok.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.