Sametovou revoluci připomene video, pochod a výstava

1989. Sametová revoluce v Olomouci.
Foto: Petr Zatloukal
pátek 7. listopadu 2014, 14:12 - Text: (caf)

Univerzita Palackého si připomene 25. výročí sametové revoluce projekcí na Horním náměstí, vzpomínkovým průvodem a dvěma výstavami. Studenti se průvodu zúčastní se zvonky či svazky klíčů v rukou.

Studenti, akademici a Olomoučané zamíří v pondělí 17. listopadu v 19 hodin od radnice na Žižkovo náměstí, kde zazní Modlitba pro Martu, proslov rektora Jaroslava Millera a mluvčího studentů.

Historické video a pochod s klíči

„Dvacet pět let od listopadových změn si palčivě uvědomuji, že hodnoty a étos podzimu roku 1989 je nutné bránit proti jejich relativizaci. Z tohoto důvodu si Univerzita Palackého výročí připomene řadou akcí včetně fotografické výstavy mapující klíčové listopadové a prosincové události v Olomouci. Rád bych rovněž vyzval studenty, kolegy i obyvatele města Olomouce k účasti na pochodu městem, který bude končit před sochou T. G. Masaryka u pedagogické fakulty,“ uvedl rektor.

Průvod z Horního náměstí odejde v 19 hodin. Půl hodiny před plánovaným odchodem začne u sloupu Nejsvětější Trojice projekce archivních záběrů z listopadu 1989. „Video smyčka bude čerpat z dobových materiálů, které máme k dispozici v univerzitním archivu. Sestřih představí tehdejší dění na Horním náměstí, ve Sportovní hale a na filozofické fakultě. Součástí budou také záběry studentských happeningů,“ přiblížil Martin Müller z oddělení komunikace.

Výstava s účastí pamětníků

Chvíle, kdy se v Olomouci psala historie, připomenou také dvě výstavy. Dobové fotografie spolu se současnými portréty tehdy aktivních osobností budou od 17. listopadu do konce roku vystaveny v univerzitní knihovně ve Zbrojnici a ve Vlastivědném muzeu.

„Obě výstavy jsme připravili s vírou, že tyto snímky i mezi dnešními studenty alespoň částečně vyvolají nezapomenutelnou atmosféru listopadových a prosincových dní roku 1989. Byly to chvíle, kdy o něco šlo a na které bychom neměli zapomínat. Dobové fotografie jsme doplnili současnými portréty osobností, které tehdy byly u toho – portréty tehdejších studentů, pedagogů, herců a občanských aktivistů,“ popsala Lenka Skácelíková z oddělení komunikace.

Program:      

18:30 

sraz na Horním náměstí v Olomouci

18:30–19:00

videoprojekce listopadových událostí u sloupu Nejsvětější Trojice 

19:00

průvod vyrazí z Horního náměstí, Denisovou ulicí dojde na Žižkovo náměstí (u pedagogické fakulty)

19:20 

zazní Modlitba pro Martu v podání studentky, slavnostní proslov rektora Jaroslava Millera a zástupce studentů a na závěr česká hymna 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.