Salvador Dalí zaplnil Vlastivědné muzeum

Dalí v olomouckém Vlastivědném muzeu.
Foto: Kristýna Kovaříková / Olomoucké DENÍK
pondělí 16. března 2015, 07:40 - Text: (caf)

Do fantastického světa symbolů a metafor proslulého Salvadora Dalího se mohou ponořit návštěvníci Vlastivědného muzea. V sále svaté Kláry si mohou prohlédnout dvě stovky Dalího děl – grafiky, bronzové plastiky i keramiku, uvádí Olomoucké deník.

Artefakty, které na výstavu zapůjčili soukromí sběratelé, zahrnují originály i autorova díla vyobrazená například na talířích, litografiích i látkách.

„Je zde Dalí ve všech podobách. Samozřejmě nemáme jeho slavné olejomalby, ale i tak je tady mnoho zajímavých děl, která jistě zaujmou," řekl Deníku ředitel muzea Břetislav Holásek.

Jednou z perliček výstavy je například rozsáhlý cyklus Božská komedie vytvořený Dalím podle stejnojmenného díla Danta Alighieriho, který čítá devětadevadesát obrazů.

Výstavu doplňují snímky českého fotografa Václava Chocholy, které se Salvadorem Dalím vytvořil v roce 1969 v Paříži. „Mezi nimi nechybí ani známý obrázek Dalího pózujícího s vejcem a mnoho dalších slavných portrétů, které jsou s touto osobností spojeny už desítky let,“ doplnil Holásek.

Součástí výstavy je také fotokoutek, v němž se návštěvníci mohou zvěčnit s Dalího portrétem. Výstava skončí 31. května.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.