Šalom Izrael: Buxbaum vystavuje v univerzitní knihovně

Jeden ze snímků Jindřicha Buxbauma.
Repro: Žurnál UP
úterý 22. října 2013, 12:43 - Text: Milada Hronová

Zhruba dvacítku fotografií s názvem Šalom Izrael ve fotografii vystavuje v knihovně Univerzity Palackého ve Zbrojnici člen představenstva Židovské obce Olomouc Jindřich Buxbaum. 

Fotografie autor pořídil na svých cestách po Izraeli. „První setkání s Jeruzalémem bylo pro mne magické. Vždy mne zajímal tamní život, který je velmi složitý. Rád bych v Izraeli žil,“ řekl Jindřich Buxbaum. „Musel bych být ale zdravý,“ dodal s úsměvem. Jako vášnivý fotograf se do Izraele nyní chystá podesáté.

Podle Jindřicha Štreita, který výstavu na vernisáži uvedl, je Buxbaum neuvěřitelně pilný a pracovitý. „Společně vybíráme fotografie. Do budoucna bychom vytvořili kolekci, která by představila nejdůležitější židovské svátky a události,“ naznačil Štreit.

Do Izraele se poprvé Buxbaum vypravil v roce 1999. Tehdy nastoupil na dobu jednoho měsíce do dobrovolnického programu izraelské armády Sar-El. Duchovní zážitek byl pro něj tehdy natolik silný, že do Izraele pravidelně vrací. V jeho fotografiích se střídá téma Izrael, židovství, holocaust. Buxbaum ale fotografoval i v Kyjevě, kde objevil židovskou komunitu, fotografoval děti ve škole, tamní svatbu i ostravské hutě. Nyní se věnuje i letecké fotografii.

Jindřich Buxbaum fotografuje od svých 14 let. Je členem Fotoklubu Litovel. Debutoval olomouckou výstavou z cest po Izraeli v roce 2010.

Výstava v Knihovně Univerzity Palackého skončí 14. listopadu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.