S Jedním světem přichází i příležitosti pro studenty

středa 25. března 2015, 15:03 - Text: (Redakční pošta)

Festivalových sedm dní znamená zhruba tři čtvrtě roku tvrdé práce několika desítek dobrovolníků. V Olomouci je nás asi sedmdesát, já do rozjetého vagónu PR týmu a Promítej i ty naskočila v prosinci.

„Jani, co děláš ve volném čase?“ Tak zněla úplně první otázka, kterou mi na podzim položila jedna z hlavních koordinátorek festivalu Jana Gajová. Dávala tehdy dohromady partu schopných lidí, kteří něco umí a mají chuť se podílet na největším lidskoprávním filmovém festivalu na světě. A to navíc naprosto dobrovolně. Příležitostí k vlastní realizaci je celá řada, můžete pracovat pro online tým, zajišťovat projekce pro seniory, nebo se starat o hosty festivalu.

Po krátkém rozmýšlení jsem se stala součástí PR týmu Jednoho světa Olomouc a také jsem se podílela na projektu Promítej i ty. Na společné schůzky jsem začala chodit ještě před Vánocemi. Probírali jsme důležité kroky, které do začátku festivalu musíme podniknout - kontaktovat média, uzavřít s nimi spolupráci, psát články do festivalových novin i na oficiální web. Práce v PR bylo dost, ale ne tolik, že by mi vzala veškerý čas. Trochu jiná situace nastala v sekci Promítej i ty. V předprojekcích, které měly diváky nalákat na Jeden svět a zároveň jim ukázat cestu legálního promítání dokumentů, bylo úsilí zapotřebí značně méně. Fungovala jsem v podstatě jen v den projekce, o to složitější pak bylo čelit problémům, které nastaly přímo na místě. Třeba když z ničeho nic přestane hrát film uprostřed promítání, vy nevíte proč a máte nacpaný sál diváků…

Ale nakonec, přes překážky ke hvězdám. Jeden svět v pondělí se vší parádou začal, všechno funguje, jak má, a diváci jsou nadšení. Úterní narvaný Metropol to jen potvrdil. Dneska se ještě celý tým setká na benefičním koncertě Vložte kočku v Jazz Tibet Clubu, kde vás všechny taky rádi uvidíme. Z nabitého programu ještě doporučím film ThuleTuvalu, který v neděli 28. března festival ukončí. Poodhalí vám, jaké společně prolnuté problémy řeší obyvatelé grónského města Thule a polynéského ostrovu Tuvalu. Tam se také společně rozloučíme a začneme plánovat další ročník, tentokrát už sedmnáctý, jehož součástí můžete být i vy.

Jana Ščamburová

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.