S Fulbrightem do USA i do České televize

Robert Zbíral (vpravo) s kolegou Jimmy Stevensem před kolejemi Law School Michigan University v Ann Arbor.
Fot archiv RZ
středa 4. února 2015, 08:05 - Text: Velena Mazochová

Stipendia pro vědecký, pedagogický nebo studijní pobyt ve Spojených státech amerických nabízí i letos česko-americký vládní program spravovaný Komisí Jamese Williama Fulbrighta. Přihlášky do nového kola výběrového řízení na akademický rok 2016–2017 lze zasílat do září.

Stipendijní program Fulbrightovy komise umožňuje českým studentům a absolventům vysokých škol studovat v postgraduálních programech na amerických univerzitách, věnovat se výzkumu na špičkově vybavených pracovištích, přednášet a spolupracovat se světově uznávanými vědci. Stipendium se uděluje na jeden školní rok a pokrývá životní náklady, zdravotní pojištění, zpáteční letenku, případně i školné do výše 15 tisíc dolarů.

Šance pro dobré studenty

Hlavními předpoklady pro získání stipendia jsou české občanství a trvalý pobyt v ČR, dobré studijní výsledky z dosavadního studia a výborná znalost angličtiny. Ta se dokládá bodovým skóre z americké jazykové zkoušky TOEFL, která by měla být složena nejlépe do konce července tohoto roku, aby komise obdržela výsledky již v době uzávěrky výběrového řízení.

„Studenti, kteří svou dosavadní kvalitní akademickou a odbornou prací i předloženým záměrem dokážou, že přidělená finanční podpora bude dobrou investicí, mají velmi slušné šance stipendium získat a do USA odjet,“ zdůraznila ředitelka Fulbrightovy komise Hana Ripková.

Stipendisté v hlavní roli

Mezi úspěšné uchazeče z Univerzity Palackého se v loňském roce například zařadili odborní asistenti právnické fakulty Robert Zbíral a Veronika Tomoszková nebo ředitel olomoucké pobočky nadace Člověk v tísni Richard Kořínek, který působí na katedře psychologie filozofické fakulty.

Osobní příběhy vybraných českých stipendistů zapojených do Fulbrightova programu nabízí v současné době Česká televize ve svém dokumentárním cyklu Jeden rok s Fulbrightem. V nejbližším dílu se představí matematik Tomáš Fürst z olomoucké přírodovědecké fakulty, který absolvoval studijní pobyt v Chicagu. Česká televize jej odvysílá v neděli 8. února v 18:15 na svém druhém programu.

Jedním z ambasadorů Fulbrightova programu v Česku byl v roce 2012 jmenován dnešní rektor Jaroslav Miller, který absolvoval stáž na Georgia College and State University v roce 2008.

Podrobné informace o stipendijním programu a požadavcích výběrového řízení ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.