S finanční pomocí získáte chuť zdravě žít

Koláž: Žurnál UP
středa 2. dubna 2014, 08:51 - Text: Kateřina Černohorská

Největší studie svého druhu prokázala, že lidé mají větší chuť změnit své dosavadní návyky a začít se o sebe více starat, pokud jsou k tomu finančně motivováni.

Tým vědců z univerzity v britském Newcastlu se zaměřil na šestnáct výzkumů, které se dohromady týkaly více než třiceti tisíc osob. Tyto studie se věnovaly změně fyzické aktivity, ukončení kouření nebo preventivní návštěvy u lékařů. Všechny průzkumy se shodly, že pokud lidé dostali i menší finanční obnos jako kompenzaci svých snah, měli větší motivaci změnu životního stylu uskutečnit.

„I tak malá částka jako tři libry přiměla k aktivitě o padesát procent více lidí, než kteří by se k ní odhodlali, pokud by peníze nedostali,“ uvedla vedoucí studie Emma Gilesová. Výzkumníci také zjistili, že podobným způsobem fungují pokuty za nesplnění slíbeného úkonu.

V současnosti není jasné, jestli je efekt změny životního stylu trvalý i poté, co lidé přestanou dostávat zaplaceno, případně jaká by měla být ideální částka. Tu se vědci chystají propočítat. Jen ve Velké Británii žijí miliony kuřáků a obézních lidí, kteří zatěžují zdravotní systém. Nový projekt by jim měl pomoci přestat se špatnými návyky a tím i ušetřit peníze na jejich pozdější léčbu.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.