Rybí maso jako pomocník při otravě těžkým kovem
Rybí maso může brzdit dopady jedovatého kadmia – takové je zjištění vědců z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Při zkoumání reakcí lidských jaterních buněk na toxický kov vědci pozorovali, že buňky vykazují vyšší procento přežití, pokud jsou zároveň vystaveny účinkům polynenasycených mastných kyselin. Ty obsahuje právě rybí maso.
Protizánětlivé a antioxidační účinky těchto kyselin jsou známé a běžně využívané například při léčbě srdečně-cévních nebo autoimunitních onemocnění. Na úrovni základního výzkumu však nyní na fakultě rybářství prokázali jejich pozitivní vliv na stav buněk vystavených nebezpečnému těžkému kovu kadmiu. Ten je také klasifikovaný jako kancerogenní látka a jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny nebo játra. Do prostředí se dostává průmyslovou kontaminací a přijímáme ho například vodou.
„Zajímavé je, že rybí maso je v případě zamoření vod významným prostředníkem, kterým se kadmium dostává do lidského těla. V tom je určitý paradox - může jed do těla dostat, ale na druhou stranu nyní víme, že může také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu,“ uvedla vedoucí výzkumu Pavla Linhartová.
V našem prostředí se kadmium ve vodách, a tedy ani rybách, nijak výrazně nevyskytuje. Například Japonsko se ale s tímto problémem potýká už déle než půl století. Pravděpodobně za tím stojí souhra několika faktorů, jako je blízkost průmyslových a sídelních zón, hojný výskyt kovů v půdě a vysoký stupeň průmyslového rozvoje.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.