Růžová kola přes zimu zmizí z olomouckých ulic

Jedna z olomouckých "růžovek".
Foto: Pavel Konečný
pondělí 1. prosince 2014, 10:55 - Text: (caf)

Cyklistická sezona pro růžová Rekola dnes skončila. Bicykly čeká zimní spánek. Možnosti půjčovat si repasovaná jízdní kola výrazné barvy využilo na šest desítek lidí, kteří zaplatili buď měsíční či roční členství v projektu Rekola, píše Olomoucký deník.

S růžovými koly neboli rekoly se veřejnost v Olomouci setkala poprvé 1. května. V ulicích jich bylo z počátku dvaadvacet kusů. Poté, co se ustálil počet jejich uživatelů, kteří se nejprve zaregistrovali na stránkách rekola.cz a zaplatili členský poplatek, zůstalo v ulicích patnáct „růžovek".

Podle Denisy Mayerová z občasného sdružení Connect, které se podílí na osvětě cyklodopravy v Olomouci, si kola půjčovalo šedesát jezdců. Převážně sudentů. „Je to naše přední cílová skupina. Zvolili jsme pro ně slevu a polovinu poplatku jim proplatila univerzita," řekla Deníku Mayerová.

Růžová pro repasované bicykly nebyla zvolená náhodně. Výrazná barva rámu ale i dalších součástí bezmotorového prostředku měla nejen upoutat pozornost ale i současně odrazovat zloděje.

Princip veřejného sdílení bicyklů neboli bike sharingu tkví v tom, že uživatel k nalezení, odemčení a následnému opětovnému uzamčení používá mobilní telefon. K otevření zámku odesílá do systému kód, který je na zámku, následně mu přijde heslo k jeho odemknutí.

Jakmile kolo splní potřebu, cyklista jej ponechá na nejbližším vhodném místě, nejlépe ve stojanu na kola.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.