Ruský kritik Putina přednášel v Brně

Foto: Majda Slámová
pátek 26. června 2015, 20:43 - Text: Jana Opočenská

Podruhé navštívil Masarykovu univerzitu v Brně ruský historik, religionista a politolog Andrej Zubov, který kvůli kritice zahraniční politiky Ruska musel před rokem ukončit své dosavadní působení v moskevském Institutu pro mezinárodní vztahy. Na jeho přednášku zaměřenou především na filozofii a náboženství dorazila stovka posluchačů.

Loňské vystoupení v Brně Zubov věnoval kořenům současných postojů Ruska, letos byly stěžejním tématem podoby religiozity starého světa a jejich reflexe v kultuře. Historicko-filozofickou přednášku provázela diskuze, ve které došlo i na téma imigrantů mířících do Evropy a obav z kulturní nestability.

„Domnívám se, že pokud je kultura silná a plná života, tak nikdy zničena nebude a naopak bude obohacena. Pokud je však společnost nemocná, zanikne, ať už v důsledku pronikáních jiných kultur, nebo bez tohoto vlivu,“ uvedl Zubov. Podotkl také, že jiné národnosti mohou být přínosem při zachování určitých pravidel, která dodržujeme i my. „Mnozí lidé namítají, že nechtějí znát nic odlišného od naší kultury. Ale lidé, kteří to říkají, nejsou součástí ani své domácí kultury,“ dodal. V Brně Zubov také stihl představit druhý díl svého spisu Dějiny Ruska 20. století.

Právě Masarykova univerzita nabídla Zubovovi pracovní místo poté, co kvůli svým postojům přišel o zaměstnání. Nakonec nabídku odmítl s tím, že je pro něho důležité zůstat v Rusku a pokračovat ve své práci tam.

„Důvody, pro něž profesor Zubov odmítl opustit svou vlast, plně chápu a velmi si vážím toho, že to bude právě Masarykova univerzita, kde bude v České republice poprvé představen druhý díl jeho Dějin Ruska,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

O tom, že Zubovovo působení v Rusku není jednoduché, svědčí nedávný incident ve městě Kazaň. Jeho přednášku tam na poslední chvíli ukončil zásah hasičů a policie kvůli hrozbě bombového útoku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.