Rozpočet města bude letos střídmější

Ilustrační foto: Jan Procházka/ olomouc.cz
pondělí 5. ledna 2015, 15:07 - Text: Pavel Konečný

Statutární město Olomouc musí v roce 2015 počítat s nižšími daňovými příjmy než v předchozích letech. Střídmější budou i výdaje. Radnice bude hospodařit zhruba se dvěma miliardami korun. Pokles proti loňsku činí asi 150 milionů.

„Investovat chceme do modernizace škol, budování či rekonstrukce dětských a školních hřišť, oprav komunikací nebo kanalizační sítě,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Jeho náměstek Martin Major označil přijatý rozpočet za efektivní a hospodárný. „Chceme, aby město bylo dobře připravené na nové programovací období unie, kdy budeme moci financovat velké projekty, zvláště ekologické dopravy,“ upřesnil Major.

Nejvíce peněz (40 milionů korun) utratí radnice za překladiště odpadů ve Chválkovicích, dále 28 milionů pro školu v Nemilanech a rekonstrukci kanalizace v ulicích Neředínská a Letců za 13 milionů.

Výrazná část prostředků míří do oblasti sportu a kultury. „Jsme jedním z mála měst, které dává prostřednictvím grantů tolik prostředků na kulturu či sport. Tentokrát se výrazně zvýší například částka pro Moravské divadlo a Moravskou filharmonii, přispějeme také na uspořádání evropského fotbalového šampionátu do jednadvaceti let,“ doplnil náměstek Pavel Urbášek. Oběma kulturním institucím přidává město dva miliony, na šampionát a nezbytnou rekonstrukci sportovišť částkou 7,5 milionu korun.

Návrh rozpočtu schválili zastupitele na konci uplynulého roku 28 hlasy ze 44 přítomných. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.