Rozdělení města na volební obvody končí

Ilustrační foto: Jiří Kopáč, Olomoucký DENÍK
neděle 23. března 2014, 15:16 - Text: (caf)

Olomouc rozdělená ve volbách do pěti obvodů je zřejmě minulostí. Píše o tom Olomoucký deník. Rozčlenění platilo od 90. let. Letos to vypadá na nový model, tedy pokud se zastupitelé domluví.

Dát v komunálních volbách hlas jen jednomu lídrovi jedné strany v celé Olomouci prostě nešlo. Bránilo tomu rozdělení města na volební obvody. Teď se chystá jeden obvod, stejně jako v naprosté většině republiky. Všichni obyvatelé města budou nově moci vybrat mezi stejnými kandidáty na radnici, a tedy nepřímo vybrat i budoucího primátora.

Změna kurzu

Za svůj cíl si to dal nový primátor Martin Major z ODS, ačkoli ještě před čtyřmi roky jeho strana argumentovala pro dělení tím, že město má v různých částech různé problémy, což právě volební obvody odrážejí.

 „Asi nejdůležitější je pro mě změna dosavadního trendu, kdy bych chtěl sjednotit volební obvody na území města do jednoho velkého obvodu. Myslím, že současná spolupráce s komisemi městských částí vybízí k tomuto kroku. Pokusím se přesvědčit na co nejširší politické úrovni zastupitelstva o správnosti postupu,“ uvádí v Deníku Major.

Vždy jsme si to přáli

U koaličních partnerů TOP 09 a KDU-ČSL by podporu našel. „Měli jsme to ve volebním programu už před minulými volbami. Jsme rádi, že se ODS přiklání k tomu, co jsme chtěli,“ řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Aleš Jakubec. Rozdělení Olomouce do pěti volebních obvodů je podle něj nelogické a ubírá menším stranám.

„Hlavním důvodem pro nás ale je, že jeden obvod je demokratičtější. Svého primátora mohla volit jen pětina občanů, čtyři pětiny nemohly. Nebylo možné vybírat si napříč ze všech pětačtyřiceti kandidátů na zastupitele, pokud tedy takový počet zůstane. Jedna Olomouc to umožní,“ dodal Jakubec.

I lidovci věří, že ohledně volebních obvodů nastane obrat. „Je to naše srdeční záležitost a dlouhodobé téma. Usilujeme o změnu určitě více než deset let. Byla to původně myšlenka Tomáše Kvapila, který přišel s tím, že by se Olomouc neměla dělit. V květnovém nebo červnovém zastupitelstvu budou určitě všichni naši členové hlasovat pro jeden volební obvod,“ uvedl za lidovecký klub Jan Dostál.

Poškození malých stran

Prosadit návrh pomůže i ČSSD, strana s největším počtem členů v zastupitelstvu. „Z rady pravděpodobně přijde návrh pro jeden volební obvod. Podpoříme ho, nemáme s ním problém. Trochu nám ale vadí, že ODS, která v minulosti hájila rozdělení, v současné době, kdy svými preferencemi patří k menším politickým stranám, názor vehementně změnila,“ uvedl předseda zastupitelského klubu sociálních demokratů Antonín Staněk.

Podotkl také, že za jeden obvod hodně bojovaly menší politické subjekty. Současný stav vnímají jako nespravedlivý.

„Samozřejmě to malé strany poškozuje, protože nemají rozdělené svoje buňky nebo organizační jednotky dle obvodů. Strany si pak své členy rozstrkají a předstírají, že jde o lidi, kteří mají s daným obvodem něco společného a jsou s ním spojení – naprostý nesmysl. Je to účelová věc, jak v celku získat větší volební podporu,“ domnívá se předseda olomoucké Strany zelených Pavel Bednařík.

Politolog: Absurdní dělení

„Dělení na volební obvody využívaly v minulosti velké politické strany jednoznačně účelově. Obecně je totiž v malých obvodech pro menší strany těžší získat první mandát. Větší strany tak mohou získat naopak mandátů více, což může také psychologicky působit na voliče při rozhodování, komu dát svůj hlas,“ komentoval rozčlenění politolog Karel Párel.

Absurditu rozdělení na obvody se podle něj ukázala při posledních komunálních volbách v roce 2010, kdy někteří představitelé ČSSD a ODS bydleli v jiných obvodech, než za které kandidovali. „Něco takového je pro voliče naprosto nesrozumitelné. Voliči také nedokázali pochopit, proč mnohdy nemohou dát hlas svému oblíbenému kandidátovi jen proto, že formálně kandiduje za jiný obvod,“ připomněl Páral.

Komunální volby se uskuteční v září nebo v říjnu. Jak budou vypadat, se rozhodne na jednání zastupitelstva v květnovém či červnovém termínu, připomněl Deník. O počtu mandátů i počtu volebních obvodů musí podle volebního zákona zastupitelé rozhodnout nejpozději pětaosmdesát dní před termínem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.