Rektoři navštívili CERN

Foto: Jiří Dolejší
čtvrtek 24. dubna 2014, 10:10 - Text: (caf)

Do sídla Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) vycestoval během velikonočního týdne rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima společně s rektorem Českého vysokého učení technického Petrem Konvalinkou. Informaci přinesl zpravodaj iForum.

Rektoři si za doprovodu dalších českých akademiků prohlédli toto unikátní mezinárodní vědecké zařízení a setkali se s generálním ředitelem CERN Rolfem-Dieterem Heuerem.

„Představitelé obou univerzit si společně se zástupci české vědy prohlédli experimenty ATLAS a ALICE na velkém hadronovém urychlovači, na nichž se velmi aktivně podílí i Česká republika. Seznámili se také se zařízeními určenými ke zpracování a ukládání informací, která navazují na tradici CERN jako průkopníka nových počítačových technologií. Právě zde byl totiž na sklonku minulého století navržen World Wide Web,“ píše iForum.

Delegaci prováděli po ženevské instituci čeští zaměstnanci CERN a také studenti a absolventi českých univerzit. Díky tomu mohli představitelé obou vysokých škol získat zpětnou vazbu a veškeré informace o tom, jak nejlépe a nejúčinněji rozvíjet spolupráci s touto vědeckou institucí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.