Rektorem Masarykovy univerzity zůstane i nadále muzikolog Mikuláš Bek

Rektor Mikulář Bek.
Foto: MU
čtvrtek 23. dubna 2015, 08:48 - Text: Veronika Krejčí

Akademický senát Masarykovy univerzity si v pondělí zvolil rektora. Svůj rektorský mandát nadpoloviční většinou hlasů obhájil současný rektor Mikuláš Bek. Druhou největší univerzitu v Česku povede další čtyři roky. 

Ve svém programovém prohlášení zpřístupněném na internetu uvádí Bek jako jednu ze svých hlavních priorit zvyšování míry internacionalizace studijních programů a univerzity. Dále pak snižování počtu studentů nebo posílení vnitřní kultury Masarykovy univerzity.

„Rektorství není ani řešením hlavolamů teorie organizace, ani manažerskou výzvou, rektorství je starostí o společnou věc, o univerzitu, která je tvůrčím společenstvím studentů a učitelů,“ charakterizoval Bek vedení univerzity.

V prohlášení se dotkl i politické krize, kterou česká společnost v posledních letech prochází, a která se dotýká i univerzit. „Rychlé střídání vlád a ministrů školství vytvořilo klima, v němž zcela utichla letitá a tu a tam vzrušená diskuse o reformách vysokého školství. To však neznamená, že významné změny podmínek fungování univerzit neprobíhají nebo se nepřipravují. Děje se tak méně hlasitě,“ uvedl Bek ve svém prohlášení.

Šternberský rodák Mikuláš Bek se řízení brněnské univerzity ujal poprvé v roce 2011 po Petru Fialovi. Předtím několik let působil jako prorektor pro strategii a vnější vztahy a vedl Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy Univerzity. Do roku 2002 devět let částečně učil i na katedře muzikologie Univerzity Palackého. Nyní čeká na jmenování prezidentem republiky Milošem Zemanem, jenž Beka opakovaně nepozval na Hrad na udílení četných řádů při oslavách státního svátku 28. října. Bek v roce 2013 Zemanovi v době předvolební kampaně neumožnil vystoupit na půdě univerzity.

Druhé funkční období začne rektorovi 1. září.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.