Rektorát se letos otevře Dnům evropského dědictví

Rektorát Univerzity Palackého.
Foto: Pavel Konečný
středa 3. září 2014, 15:24 - Text: Milada Hronová

Jedinečnou možnost navštívit rektorát se Slavnostním sálem a další veřejnosti nepřístupné prostory univerzity dostanou lidé o víkendu při Dnech evropského dědictví. Stejné to bude i v případě nových Teoretických ústavů lékařské fakulty nebo auly pedagogické fakulty.

„Přístupná bude i Kaple Božího Těla, parkán s gotickou Židovskou bránou v Konviktu, Tereziánská zbrojnice nebo parkánové zahrady,“ uvedla Eva Blažková z oddělení komunikace univerzity.

Rektorát bude přístupný po několika letech a dokonce s průvodcem při dvou komentovaných prohlídkách. „Bude to moje premiéra, dosud jsem nikoho neprovázel,“ podotkl historik Jiří Fiala, který kromě znalostí oplývá i květnatým jazykem. Veřejnosti poprvé po náročném restaurování předvede Slavnostní sál s Toppferovou freskou z roku 1730. „Podle nové interpretace na ní není zobrazen Koriolánus před Římem, jak se dříve soudilo, ale Alexandr Veliký s rodinou Dáreia III.,“ poznamenal Fiala.

Slavnostní sál bude přístupný v sobotu 6. září od 13 do 18 hodin a v neděli 7. září od 10 do 15 hodin. První komentovaná prohlídka se uskuteční v sobotu ve 13:30, druhá v neděli v 11 hodin.

Dny evropského dědictví na UP

Budova rektorátu | sobota 13:00-18:00 a neděle 10:00-15:00 | komentované prohlídky: sobota 13:30 a neděle 11:00

Kaple Božího Těla | sobota 15:00–18:00 a neděle 10:00–18:00

Lékařská fakulta, dostavba Teoretických ústavů | sobota 9:00–16:00 | vchod z ulice Hněvotínská

Parkánové zahrady | sobota a neděle 7:00–19:00 | vchod Svatojakubskou uličkou z ul. Křížkovského

Pedagogická fakulta | sobota 10:00–13:00 | nová aula, videoprojekce

Přírodovědecká fakulta | sobota a neděle 9:00–16:00 | výhled z terasy

Tereziánská zbrojnice | sobota a neděle 9:00–16:00

Umělecké centrum | sobota 15:00–18:00 a neděle 10:00–18:00 | nádvoří, parkán, gotická Židovská brána

Veřejnosti se v sobotu i v neděli otevře také terasa nové přírodovědecké fakulty, z níž je krásný výhled na Olomouc. Parkánové zahrady se otevřenou veřejnosti i přesto, že filozofická fakulta prochází velkou rekonstrukcí. Vstoupit do těchto prostor je možné Svatojakubskou uličkou z ulice Křížkovského. V sobotu i v neděli už od sedmi hodin.

Doprovodného programu Dnů evropského dědictví se účastní také univerzitní projekt Zaparkuj, jehož cílem je oživit olomoucké parky. „Ve spolupráci s Pastiche filmz promítneme pátek v Bezručových sadech snímek Hanebný pancharti, na sobotu jsme připravili ve Smetanových sadech u altánu výtvarné aktivity pro děti. Vyzkoušet si budou moci různé techniky včetně graffiti,“ doplnil za oddělení komunikace Ondřej Martínek.

Dny evropského dědictví startují v Olomouci dnes v rajském dvoře kostela svatého Michala přestavením Mladík od Zlaté štiky, které zachycuje angažmá Gustava Mahlera v olomouckém divadle.

Lidé mohou až do neděle zavítat na 75 míst. Na programu je divadlo, koncerty, workshopy, prohlídky, návštěvy tajuplných míst, čítárna, jarmarky a trhy, muzikál, opera i napoleonská bitva.

„Program je letos natolik bohatý různorodý a současně zajímavý, že skutečně platí ono okřídlené rčení, že si opravdu vybere každý,“ prohlásil náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch.

Více o Dnech evropského dědictví ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.