Rektor vyzval k diskusi o mrakodrapu Šantovka Tower

Vizualizace: SMC Development
pátek 27. června 2014, 13:13 - Text: Martina Šaradínová

Rektor Jaroslav Miller dnes vyzval k nestranné a otevřené diskusi o plánované výškové stavbě Šantovka Tower v Olomouci. Zúčastněným stranám navíc nabízí, že univerzita by se stala hostitelem a průvodcem debat a setkání na toto téma.

Rektor připomněl, že výstavba výškových budov v historické metropoli Moravy je již delší dobu závažným společenským tématem. Letos na konci ledna olomoucký krajský úřad zrušil závazné stanovisko vydané magistrátem města, které se vztahuje k realizaci novostavby Šantovka Tower. Tímto krokem se proces schvalování výstavby další výškové budovy v Olomouci vrátil na svůj začátek.

„Očekával jsem, že takto získaný prostor bude využit všemi zúčastněnými aktéry k otevření oficiální diskuse na téma výškových budov v Olomouci. S jistým znepokojením však sleduji opětovně se množící spekulace a neověřené zprávy týkající se realizace této výškové stavby,“ uvedl Miller.

Zdůraznil, že budoucí tvář města je tématem, které naše společnost musí umět podrobit veřejné diskusi. „Proto vyzývám všechny zúčastněné strany, v čele se zástupci olomoucké samosprávy, ke standardní, otevřené a dostatečně dlouho trvající diskusi, ve které by se dostalo slyšení všem možným názorům, námětům či výhradám všech zainteresovaných stran,“ napsal rektor ve svém prohlášení, které by mělo debatu odstartovat.

Plánovaná výšková budova je trnem v oku části místních architektů i veřejnosti. Proti se v minulosti vyslovili i někteří akademici včetně děkana filozofické fakulty Jiřího Lacha či historika Rostislava Šváchy z katedry dějin umění. 

Budovu s 22 patry v sousedství obchodní galerie Šantovka hodlá postavit společnost SMC Development. Práce potřebuje začít ještě předtím, než bude schválen nový územní plán města. Dokument totiž výstavbu výškových objektů v Olomouci již nepovoluje. Nejzazší termín, kdy by mohlo zastupitelstvo nový územní plán schvalovat, je září. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.