Rektor vyhlásil Cenu Františka Palackého

Ilustrační koláž: Žurnál UP
středa 29. ledna 2014, 09:05 - Text: Martina Šaradínová

Členové akademické obce mohou předkládat návrhy na případné laureáty Ceny Františka Palackého. Děkanáty fakult je budou přijímat do 28. února. Naposledy ocenění získal před dvěma lety amerikanista a první polistopadový rektor Josef Jařab.

„Cena Františka Palackého je oceněním vynikajících výsledků tvůrčí činnosti na poli vědy nebo kultury, která byla zřízena a poprvé udělena v roce 1998 při příležitosti dvoustého výročí narození Františka Palackého,“ připomněl vznik významného ocenění rektor Miroslav Mašláň.

Návrh na udělení ceny může podat každý člen akademické obce, a to vědecké radě fakulty, na níž je zaměstnán. Nominace se předkládají cestou děkanátu fakulty.

Prvním oceněným byl v roce 1998 historik Josef Polišenský. V červnu 2010 se držitelem stal kardinál Tomáš Josef Špidlík in memoriam. K laureátům patří také například specialista v oboru ortodontie Milan Kamínek, historik František Šmahel či literární vědec Eduard Petrů.

Cenu uděluje jménem univerzity její rektor a je spojena s finanční odměnou 50 tisíc korun. Přispívají na ni obce Hodslavice a Neratovice. Bližší informace o ocenění jsou na stránkách univerzity, návrhové formuláře ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.