Rektor rozdělil ceny za odbornou práci i sportovní výkony

Předávání studentských cen a čestných uznání za odborné publikace.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 18. února 2014, 15:05 - Text: Martina Šaradínová

Pět desítek studentů ocenil dnes rektor Jaroslav Miller za jejich vědeckou nebo uměleckou práci či sportovní úspěchy loňského roku. Potlesk publika v aule pedagogické fakulty si vysloužilo i 35 autorů, kteří získali čestné uznání za odbornou práci publikovanou v předchozích dvou letech. Slavnostní akt byl součástí Akademických dnů, které připomínají znovuobnovení univerzity.

Podle rektora neměla hodnotitelská komise snadnou práci. Přihlášených vědeckých a uměleckých prací i sportovců navržených na ocenění bylo v loňském roce mnohem více než v letech minulých. „Dnešní slavnost prokazuje, že máme tvořivé a soutěživé studenty, jejichž intelektuální i sportovní výkony jsou známkou jakosti nejen jich samých, ale i pedagogické a odborné úrovně univerzity,“ řekl Miller.

Oceněné diplomky i bakalářské práce

Mezi studenty, kteří dosáhli až na nejvyšší studentskou cenu, byl i Martin Kováček z přírodovědecké fakulty. V úspěšné bakalářské práci popsal, systematicky zařadil a pojmenoval dosud nepublikované druhy fosilních mlžů z Drahanské vrchoviny. „Cena je velký úspěch pro mne i mého vedoucího. Práce vznikala dva roky. Fosilní mlži jsou u nás známí spíše z Jeseníků, v Drahanské vrchovině o nich ví málokdo. Výsledky studia jsem publikoval i v několika odborných pracích,“ uvedl Kováček.

Cenu za diplomovou práci obdržel germanista Michal Kunc z filozofické fakulty. „Je to i motivace do budoucna. Nabudilo mě to novou silou. Pokračuji v doktorském studiu a se školitelkou téma prohlubuji,“ uvedl Kunc, který se v práci věnoval německému jazyku v Protektorátu Čechy a Morava.

K oceněným sportovcům se zařadila například reprezentantka ČR ve sjezdovém lyžování a studentka fakulty tělesné kultury Pavla Klicnarová. V minulosti za své sportovní úspěchy získala cenu děkana, účast na předávání rektorských cen pro ni byla premiérou. „Je to pro mě pocta. Jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit i vyhlášení, protože v tuto dobu máme sezónu. Našla jsem si ale prostor, abych mohla přijet,“ uvedla vítězka Českého poháru 2013, která navíc v minulé sezoně získala na Akademickém mistrovství ČR zlatou medaili v obřím slalomu.

Čestná uznání i za kolektivní publikace

Nárůst přihlášených odborných publikací akademických pracovníků zčásti souvisel i s úpravou pravidel. „Doposud jsme udělovali ceny za monografie, což bylo poněkud limitující. Proto jsme tentokrát oceňovali za odbornou publikaci, aby se mohly zúčastnit i kolektivní práce. Komise má při posuzování těžkou práci každoročně a ani tentokrát tomu nebylo jinak,“ prozradila prorektorka pro vědu a výzkum Jitka Ulrichová.

Ocenění se dočkalo celkem 30 odborných prací. Patří k nim i kniha Pavla Anzenbachera Metabolism of Drugs and Other Xenobiotics, která vyšla v prestižním vydavatelství Wiley-VCH a vzbudila u odborné veřejnosti velký ohlas. Věnuje se problematice metabolismu léčiv a cizorodých látek. Anzenbacher je spolu s Ulrichem Zangerem ze stuttgartského ústavu klinické farmakologie jejím editorem a spoluautorem, svými texty přispěly i další světové špičky oboru. „Cena je pro mne důležitá, neboť je součástí bilancování. Je to přílěžitost zastavit se a uvědomit si, co vše se stalo za dobu, kdy se danou problematikou zabývám. Ocenění je příjemná věc, člověk je přece jen ješitný a podobné věci má rád,“ poznamenal Anzenbacher.

Další oceněné knihy se věnují širokému spektru oborů od teologie, filozofie, uměnovědu, politologii až po medicínu a tělesnou kulturu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.