Rektor rozdal ceny. Potvrdily kvalitu a široké spektrum akademické obce

Mezi oceněnými byla i Magda Kurdíková z filozofické fakulty.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 25. února 2015, 14:11 - Text: Velena Mazochová

Více než šest desítek studentů a akademiků dnes převzalo rektorská ocenění za svou odbornou, uměleckou nebo sportovní činnost v roce 2014. Studentské Ceny rektora a Čestná uznání autorům monografií předal Jaroslav Miller při příležitosti oslav 69. výročí obnovení Univerzity Palackého. 

Slavnostní ceremoniál, který patří k tradičním vrcholům Akademických dnů, se konal v aule pedagogické fakulty. Zároveň připomněl události z 21. února 1946, kdy byl přijat zákon o obnovení olomoucké univerzity. „Tehdy byli Olomoučané hrdi na povýšení Olomouce na univerzitní město a stejným právem můžeme být i my hrdi na rozvoj, kterým olomoucké vysoké učení zejména po roce 1989 prošlo,“ uvedl rektor Miller.

Kvalitní práce i sportovní výkony 

Počet přihlášených studentských prací a návrhů na ocenění sportovních výkonů převýšil praxi minulých let. Komise nakonec vybrala 24 úspěšných autorů prací a 11 nejlepších sportovců. Podle rektora však jde především o kvalitu výsledků jejich studia.

„Dnešní slavnost prokazuje, že máme tvořivé a soutěživé studenty, jejichž intelektuální i sportovní výkony jsou známkou jakosti nejen jich samých, ale i pedagogické a odborné úrovně univerzity,“ zdůraznil Miller. 

Loňská absolventka Učitelství prvního stupně a Speciální pedagogiky Barbora Dopitová se ve své práci zaměřila na výzkum dětí s vývojovou řečovou poruchou s využitím metody orální stereognozie. „Je to diagnostická terapeutická metoda, kterou lze zjistit citlivost v ústech a zároveň ji rozvíjet při terapii řečových vad. Dětem s vývojovou řečovou poruchou jsme vkládali do úst různé tvary ze zdravotnické pryskyřice s úkolem rozpoznat, o jaký tvar se jedná. Výsledky jsem pak porovnávala s kontrolní skupinou,“ objasnila Dopitová téma práce, která jí zajistila jedno z devíti prvních míst. 

Stejnou příčku mezi jedenácti nejlepšími sportovci vynesly Jakubovi Jarolímovi jeho loňské úspěchy v plavání s ploutvemi. V celkovém hodnocení Světového poháru 20104 obsadil třetí místo a jako reprezentant České republiky dosáhl na titul mistra Evropy na tratích 50 a 100 metrů s krátkými ploutvemi. Ve druhé disciplíně zároveň překonal světový rekord. „Už jej bohužel nemám, protože ho minulý víkend překonal kolega z Ruska. Závody ale zase začnou a chystám se prvenství znovu obhájit,“ ujistil student prvního ročníku fyzioterapie na fakultě tělesné kultury. 

Jednatřicet nejvýznamnějších knižních titulů 

Čestná uznání za odbornou monografii publikovanou v letech 2013 a 2014 si odnesli autoři 31 titulů z oborů přírodních, lékařských, humanitních a společenských věd. Aktuální knižní produkce je podle rektora dokladem širokého rozsahu bádání na jednotlivých fakultách a pracovištích. 

„Oceněné knihy řeší témata teologická, filozofická, psychologická, historická, uměnovědná, politologická i z oblasti tělesné kultury. Když se jejich autoři sejdou na jednom místě, jak je tomu právě v dnešní slavnostní den, ukáže se, že dohromady tvoříme univerzitní obec s širokým záběrem vědeckých zájmů,“ podtrhl rektor.

Seznam oceněných prací ZDE.

Prezentace oceněných prací


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.