Rektor přijal úspěšné autory excelentních vědeckých publikací

Hlavní skupinu excelentních autorů tvořili přírodovědci.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 17. března 2015, 07:47 - Text: Pavel Konečný

Autory jedenácti excelentních publikací přijal včera ve slavnostním sále rektor Jaroslav Miller, aby jim poděkoval za jejich práci.

„Jste to nejlepší, co univerzita má, a dnešní přípitek je to nejmenší, co pro vás můžeme udělat. Vážíme si vaší práce,“ zdůraznil Miller.

Jedenáct vědeckých výstupů z pracovišť přírodovědecké, filozofické a teologické fakulty se zařadilo mezi dvacet procent nejlépe hodnocených výsledků výzkumu za rok 2014. Potvrdil to seznam excelence, vytvořený expertními panely Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

„Univerzita se skládá z mnoha heterogenních jednotek, proto jsem rád, že sklízíme úspěchy na polích humanitních, přes lékařské a přírodovědné. Dokonce jedno ocenění má i teologická fakulta. Jsem rád, že naše univerzita není unipolární,“ zdůraznil Miller.

Podobně reagovala prorektorka pro vědu a výzkum Jitka Ulrichová. „Počet prací svědčí o tom, že jsou tady přední výzkumné týmy, které se za své výsledky nemusí stydět. Publikují v kvalitních časopisech. Mě osobně potěšily i výsledky společenských věd, je to odraz kamenné univerzity a její multidisciplinarity,“ uvedla Ulrichová.

Mezi těmi, kdo na rektorát přišli, byl i tým, který se zabýval přípravou kompozitů magnetických částic se stříbrem, které má antibakteriální a antifungální účinky. „My jsme to navázali na magnetický nosič a díky tomu se dá v organismu cíleně dopravovat,“ popsal ve zkratce Robert Prucek. Podle jeho kolegy Aleše Panáčka teď závisí na farmaceutických firmách, jestli budou ochotny do této metody dále investovat.

„Základní výzkum, který přinese nové poznatky, je důležitý, i když nedojde k praktické realizaci,“ zdůraznila Ulrichová. Podotkla, že část výsledků, které se v Olomouci objevují, už k aplikaci směřují.

Zveřejněné výsledky vyplynuly z metodiky hodnocení, jejíž součástí je nově Pilíř II zaměřený na kvalitu. Smyslem je podpořit excelenci výzkumných organizací, které produkují nadprůměrnou kvalitu vědy a výzkumu. Z 38 předložených prací Univerzitou Palackého jich 11 punc excelence získalo. Zástupci sedmi z nich byli včera osobně přítomni. Výsledky by se měly projevit na financování olomoucké vědy v příštím roce jako zvláštní bonifikace.

Seznam prací s puncem excelence ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.