Rektor představil novinářům své vize i kolegy

Rektor Jaroslav Miller na tiskové konferenci.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 11. února 2014, 14:40 - Text: Pavel Konečný

Rektor Jaroslav Miller dnes veřejnosti představil svůj program a vize na následující čtyři roky, kdy bude stát v čele Univerzity Palackého. Představil i své budoucí spolupracovníky, které by rád jmenoval prorektory.

Tradice, excelentní věda a internacionalizace – to jsou hlavní Millerovy principy. „Rád bych uplatnil zkušenosti ze svého akademického působení na zahraničních univerzitách. Nejen důraz na excelentní vědu z Oxfordu, jak se také někdy Olomouci přezdívá, ale i neformálnost a civilnost z Perthu nebo vztah k ekologii z Münsteru,“ vyjmenoval Miller.

Univerzitu Palackého vidí rektor v budoucnu jako středně velkou, ale elitní. „Kvalita totiž není kompatibilní s masovostí,“ vysvětlil.

Internacionalizace univerzity by podle jeho, jak zdůraznil, záměrně nadsazených odhadů mohla v budoucnu dosáhnout až jedné třetiny. Střízlivá prognóza se pohybuje těsně nad hranicí deseti procent z celkového počtu. „Není podstatné, že zahraniční studenti jsou samoplátci, jsou pro mě mnohem více intelektuální základnou,“ zdůraznil rektor.

Univerzita pod Millerovým vedením bude zvažovat také otevření poboček či alespoň kontaktních kanceláří. V hledáčku je podle rektora Hongkong jako brána do Asie, ale i Peking, Kuala Lumpur či města v Kazachstánu a na Ukrajině.

Kandidáti na prorektory:

prof. RNDr. Jitka Ulrichová, CSc.

doc. MgA. Mgr. Vít Zouhar, Ph.D.

prof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc.

doc. MUDr. Ivana Oborná, Ph.D.

Mgr. Ondřej Kučera

Mgr. Petr Bilík, Ph.D.

Rektor také představil kolegy, které by rád jmenoval prorektory. Musí ale počkat na vyjádření akademického senátu univerzity. „K záměru jmenovat prorektory se budeme vyjadřovat ve středu 19. února, kdy nám budou kandidáti představeni,“ potvrdil předseda senátu Miroslav Dopita.

Senátory zpravidla zajímá, pro jakou oblast jsou kandidáti navrženi a jakým způsobem chtějí svou oblast spravovat, jak chtějí vést svou agendu, jaké je jejich pověření a kompetence. Nemohou ale rektorovi ve jmenování zabránit.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.