Rektor odsoudil vládnoucí režim na Ukrajině

Ilustrační foto: SXC
čtvrtek 20. února 2014, 15:33 - Text: Martina Šaradínová

Porušování lidských práv na Ukrajině ze strany vládnoucího režimu odsoudil dnes v oficiálním prohlášení rektor Jaroslav Miller. Přislíbil rovněž zřízení stipendijního programu pro perzekvované ukrajinské studenty.

„Studenti a pedagogové Univerzity Palackého s lítostí a sílícím znepokojením sledují události posledních dní na Ukrajině. Coby instituce rozvíjející svobodu slova a kritické myšlení protestujeme proti porušování lidských práv ze strany vládnoucího režimu a vyjadřujeme spoluúčast a podporu všem, kdo byli současnou politikou poškozeni,“ stojí ve stanovisku rektora.

Podle něj univerzita v nejbližších týdnech zveřejní pravidla humanitárního stipendijního programu určeného pro ukrajinské studenty, kteří byli či jsou politicky perzekvováni. „Vyzýváme partnerské univerzity k obdobnému postupu,“ uvedl rektor.

Stanovisko rektora uvítala například odborná asistentka katedry slavistiky Uljana Cholodova, která z Ukrajiny pochází. Aktuální dění sleduje pouze na dálku, avšak velmi bedlivě. „Mám tam rodinu i řadu přátel. Současná situace je jen vyvrcholením dlouhodobého porušování lidských práv. Ukrajinci jsou trpěliví, ale už jim zřejmě došla trpělivost. Stanoviska pana rektora si velmi vážím, demokracie tak získává další hlasy,“ uvedla Cholodova. 

Za velmi přínosná považuje i návrh na stipendijní program pro ukrajinské studenty. „Doufám ale, že tuto možnost získají lidé, kteří si to skutečně zaslouží,“ doplnila Cholodova.  Podle ní zdejší katedra spolupracuje s několika univerzitami na Ukrajině.

Podle aktuálních informací zažívá dnes Ukrajina nejkrvavější období od vyhlášení nezávislosti před dvaceti lety. Padlo tak příměří, na němž se ve středu dohodl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se zástupci opozice. Podle dostupných informací si ozbrojené střety v centru Kyjeva vyžádaly tři desítky obětí. Od propuknutí nepokojů počátkem týdne zahynulo v hlavním městě téměř 60 lidí, další mrtví jsou hlášeni z regionů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.