Rektor ocenil „vyceděnou krev“ vítězek celouniverzitní soutěže

Vítězkám přišel poděkovat rektor Jaroslav Miller a předseda ČČK Marek Jukl.
Foto: Velena Mazochová
úterý 20. ledna 2015, 15:20 - Text: Velena Mazochová

Studentky Eva Mazalová, Jana Mišelnická a Kamila Ulrichová se staly vítězkami celouniverzitní soutěže Daruj krev s UP na podporu bezplatného dárcovství krve.  Rektor Jaroslav Miller ocenil jejich přístup jako zářný příklad pro ostatní a předal jim věcné ceny.

 „Skutečně si velice vážím vašeho nasazení. Váš přístup považuji za ryze občanský a následování hodný pro další studenty a zaměstnance univerzity,“ prohlásil rektor, podle nějž oceněné studentky zároveň výrazně přispěly ke zpopularizování celé akce mezi širší veřejností. „S uspokojením kvituji, že na vás není množství vyceděné krve vidět a doufám, že v budoucnu ji budete pro tuto zemi cedit dál,“ dodal rektor s úsměvem.

Ideální příležitost pro pomoc druhým

Studentka psychologie Jana Mišelnická darovala krev poprvé. „Myslím si, že zásob krve je potřeba stále a když je člověk zdravý, je to to nejmenší, jak může druhým pomoci,“ vysvětlila motivy svého dárcovství Mišelnická.

Prvních 470 mililitrů vlastní krve loni odevzdala také posluchačka mezinárodních rozvojových studií Kamila Ulrichová. „Věděla jsem, že nějaká soutěž existuje, ale vůbec by mne nenapadlo, že bych mohla vyhrát. Velmi mile mne to překvapilo, ale krev jsem šla dát hlavně kvůli svému dobrému pocitu, že můžu někomu pomoci,“ zdůraznila Kamila.

Obě studentky, které se v soutěži umístily na druhém a třetím místě, obdržely drobné ceny a vouchery na nákup zboží z produkce univerzitního vydavatelství.  Do kampaně za bezplatné darování krve se chtějí zapojit i v budoucnu. „Těší mne, že univerzita takovou akci podpořila. Studenti, kteří se pro dárcovství rozhodnou, tak mají ideální příležitost,“ dodala Mišelnická.

Hlavní cenu – stylový iPad mini – převzala za vítězku Evu Mazalovou její kolegyně z anglické filologie Silvie Pavlíková. „Eva v současné době studuje v rakouském Grazu. Byla moc ráda, protože jak říkala, ještě nikdy nic nevyhrála,“ prozradila Pavlíková, sama dárkyně krevní plazmy.

Darujte i letos

Soutěž Daruj krev s UP vyhlásila univerzita ve spolupráci s olomouckou fakultní nemocnicí v dubnu loňského roku. „Každý ze studentů nebo zaměstnanců univerzity předal po odběru štítek se svým číslem do slosování. Vítěze vylosoval těsně před Vánocemi rektor,“ vysvětlil průběh soutěže prezident Českého červeného kříže a předseda akademického senátu přírodovědecké fakulty Marek Jukl.

Během osmi měsíců se do akce zapojilo téměř čtyři sta studentů a zaměstnanců, kterým pracovníci Transfúzního oddělení odebrali přes 150 litrů krve.  „Jsem moc rád, že se naše soutěž ujala a budeme usilovat o to, abychom se tomuto číslu letos přiblížili a ještě jej třeba i překonali,“ dodal rektor.

Start druhého ročníku soutěže je připraven na 23. února, kdy půjdou darovat krev vedoucí pracovníci rektorátu a osmi fakult v rámci Akademických dnů UP. „Jsme rádi, že náborové akce u nás jsou mezi obdobnými výzvami vůbec ty nejúspěšnější a každoročně se zvyšuje především počet prvodárců,“ doplnil Jukl. V průběhu loňského týdne Akademických dnů darovalo krev přes devadesát lidí spjatých s univerzitou.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.