Rektor ocenil nejlepší práce studentů a akademiků

Ocenění převzali akademici a studenti v aule pedagogické fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 18. února 2016, 07:20 - Text: Velena Mazochová

Celkem 80 ocenění rozdal Jaroslav Miller při včerejším slavnostním ceremoniálu v aule pedagogické fakulty. Předání studentských Cen rektora a Čestných uznání pro autory monografií patřilo k vrcholům letošního programu Akademických dnů v duchu 70. výročí obnovení Univerzity Palackého.

Tradici druhé české nejstarší vysoké školy připomněl rektor poukazem na datum 21. února 1946, kdy zvuk zvonů oznamoval, že do Olomouce právě dorazila z Prahy zpráva o přijetí zákona o obnově Univerzity Palackého. „Tehdy byli Olomoučané hrdi na povýšení Olomouce na univerzitní město, stejným právem můžeme být i my hrdi na rozvoj, kterým olomoucké vysoké učení zejména po roce 1989 prošlo. Univerzita má osm fakult, univerzitní prostory se rozrůstají, vědecko-výzkumná centra mají skvělé výsledky,“ zdůraznil Jaroslav Miller.

Studentské práce a sportovní výkony: 35 nových laureátů

Bakalářské a magisterské práce stejně jako odborné články a studie přihlásili do soutěže o Cenu rektora studenti z většiny fakult. Mezi 23 oceněnými byli nejvíce zastoupeni posluchači přírodovědecké a filozofické fakulty. Z šestnácti přihlášených sportovců bylo k ocenění doporučeno dvanáct studentů fakulty tělesné kultury úspěšných v disciplínách ploutvové plavání, házená, judo, estetická gymnastika nebo alpské lyžování.

Jedno ze dvou prvních míst v soutěži o Cenu rektora pro nejlepší sportovce obsadila posluchačka navazujícího magisterského studia Rekreologie Tereza Rodštejnová. Na nejvyšší příčku ji vynesly úspěchy v disciplíně šachy. „Sportovní úspěch to není, ale vždycky je moc dobrý pocit být oceněná za práci, kterou do toho člověk vkládá. V momentech, jako je tento, si člověk řekne: Ano, stojí to za to. Jsem také ráda, že se tím lidé o šachu něco víc dovědí a trochu se zvýší jeho propagace,“ uvedla členka českého reprezentačního šachového týmu, několikanásobná mistryně České republiky a držitelka nejvyššího šachového titulu Woman Grand Master.

Výsledky studentské soutěže podle rektora potvrzují tvořivost, soutěživost a vysokou kvalitu studia všech přihlášených posluchačů. „Naši studenti s úspěchem reprezentují svou alma mater v soutěžích na republikové i mezinárodní úrovni. Mnohé jejich práce mají praktický dosah. Chci jim za to dnes poděkovat, a to i těm, na které se při ocenění za rok 2015 nedostalo,“ uvedl rektor.

Čestná uznání pro 45 nejlepších monografií

Čestná uznání rektora za rok 2015 obdržely publikace reprezentující nejvýznamnější knižní produkci členů akademické obce. Ocenění si odneslo celkem 45 autorů, kteří ve svých dílech řešili z různých metodologických pozic témata teologická, filozofická, psychologická, historická, uměnovědná, politologická i z oblasti tělesné kultury. Nejsilnější zastoupení mezi nimi měly tituly z humanitních a společenských věd, diplom spojený s finanční odměnou obdrželo celkem 38 autorů. Přírodní vědy byly oceněny ve třech případech, lékařské ve čtyřech.

Poprvé si rektorské ocenění odnesl odborný asistent katedry bohemistiky filozofické fakulty Ondřej Bláha, který jej převzal za celý kolektiv autorů knihy Kenaanské glosy ve středověkých hebrejských rukopisech s vazbou na české země. „Neočekával jsem to, protože vím, že je to poměrně hojně navštěvovaná soutěž. Navíc jsem si říkal, jestli nebude hrát nějakou roli fakt, že jde o výsledek práce nejen naší fakulty, ale také Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Židovského muzea v Praze. Ale jak vidím, tak nehraje a jsem rád, že si někdo nade mnou všiml, co děláme. Téma je poměrně málo známé a název knihy zní tajemně, ale ve skutečnosti to není nic složitějšího, než že jsme sebrali, přečetli a interpretovali česká slova ve středověkých hebrejských textech,“ uvedl Ondřej Bláha.

Čestná uznání uděluje rektor ve snaze zvýšit prestiž vědecké práce na Univerzitě Palackého. Produkce členů akademické obce podle něj svědčí o šíři i rozsahu bádání na jednotlivých fakultách a jejich pracovištích. „Když se autoři odborných prací sejdou na jednom místě, jak je tomu právě v dnešní slavnostní den, ukáže se, že dohromady tvoříme univerzitní obec s širokým záběrem vědeckých zájmů,“ zdůraznil rektor.

Seznam oceněných studentů a autorů i další informace ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.