Rektor ocenil bývalého velitele olomoucké posádky

Bývalý velitel olomoucké posádky podplukovník Jančík dostal Pamětní medaili UP.
Foto: Ivana Pustějovská
pondělí 19. září 2016, 15:40 - Text: Ivana Pustějovská

Podplukovník Generálního štábu Armády České republiky Mojmír Jančík obdržel z rukou rektora Jaroslava Millera Pamětní medaili UP. Rektor tak ocenil dlouholetou spolupráci mezi univerzitou a olomouckou vojenskou posádkou, které podplukovník Jančík několik let velel.

Rektor UP vyzdvihl dobré vztahy mezi univerzitou a armádou. „My si velmi ceníme spolupráce s armádou, protože už od 16. století, kdy vznikla univerzita, tady vždy nějaká posádka byla. Olomouc byla vojenským městem a vztahy mezi univerzitou a vojenskou posádkou vždy závisely na osobnostních profilech rektora a velitele posádky,“ připomněl Jaroslav Miller. Jak dodal, podplukovník Jančík se osobně výrazně zasadil o to, aby byla spolupráce s UP úspěšná.

Podplukovník převzal z rukou rektora Pamětní medaili s dvojportrétem Josefa Dobrovského a Františka Palackého, patronů Univerzity Palackého. Dostal také diplom a univerzitní víno.

„Je to pro mě velké ocenění, kterého si velmi vážím. Doufám, že se spolupráce bude rozvíjet i nadále. Vojáci zdejší posádky i mého bývalého útvaru jsou připraveni pokračovat ve vzájemných kontaktech a práci. Je také možné, že se objeví i nové možnosti vzájemné spolupráce. Věřím, že i můj nástupce bude vztahy s univerzitou podporovat,“ uvedl podplukovník Mojmír Jančík, který vedl olomouckou posádku od podzimu 2013 až do letošního léta. Nově působí v Generálním štábu Armády České republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.