Rektor jmenoval děkany čtyř fakult, povedou je od února

Rektor Miroslav Mašláň (uprostřed) s děkany Frébortem, Serafínem, Svozilem a Lachem (zleva).
Fotogalerie: Marek Otava
pátek 24. ledna 2014, 12:15 - Text: Martina Šaradínová

Jmenovací dekrety převzali dnes z rukou rektora Miroslava Mašláně nově zvolení děkani přírodovědecké, pedagogické, filozofické fakulty a fakulty tělesné kultury. Funkce se ujmou na počátku února, slavnostní inaugurace je čeká o měsíc později.

Zatímco děkani filozofické fakulty Jiří Lach a fakulty tělesné kultury Zbyněk Svozil jmenovací akt zažili již pro druhé funkční období, pro budoucí děkany přírodovědecké fakulty Ivo Fréborta a pedagogické fakulty Čestmíra Serafína to byla zkušenost nová.

„Blahopřeji vám a přeji hodně úspěchů a spokojenosti v pracovní oblasti i v osobním životě. A hlavně pevné nervy a zdraví,“ popřál čtveřici rektor.

Děkan fakulty tělesné kultury očekává, že druhé funkční období přinese úspěšnou realizaci investičních záměrů. Strategický význam pro rozvoj fakulty bude mít výstavba ve střední Evropě jedinečného aplikačního centra BALUO. „Vím, co mě ve funkci čeká a že to není žádná legrace. Člověk si v této funkci musí odepřít velkou část svého volného času. Věřím ale, že díky projektům nejen na poli investic, ale i ve vědě a výzkumu, jako fakulta postoupíme dál,“ uvedl Svozil. 

prof. RNDr. Ivo Frébort, CSc., Ph.D. (nar. 1965)

Absolvoval obor Analytická chemie na olomoucké přírodovědecké fakultě. Profesorem biochemie se stal v roce 2005. Předmětem jeho vědeckého zájmu je enzymologie, molekulární biologie a biochemie se zaměřením na enzymy metabolismu rostlinných hormonů. Je ředitelem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, na fakultě působil i jako proděkan.

doc. PhDr. Jiří Lach, Ph.D., M.A. (nar. 1971)

Vystudoval historii a politologii na olomoucké filozofické fakultě. Docentem pro obor historie byl jmenován v roce 2006. Fakultu vede od roku 2010. Odborně se věnuje například komparaci a teorii politických systémů či dějinám Evropy a mezinárodních vztahů.

doc. Ing. Čestmír Serafín, Dr. (nar. 1965)

Vystudoval elektrotechniku na Fakultě strojní a elektrotechnické Vysoké školy báňské v Ostravě. V roce 2007 se habilitoval v oboru Pedagogika. Ve vědecké práci se zaměřuje na problémy didaktiky elektrotechnicky orientovaných předmětů. Od roku 2003 byl proděkanem pedagogické fakulty.

doc. PhDr. Zbyněk Svozil, Ph.D. (nar. 1961)

Absolvoval studium tělesné výchovy a německého jazyka na Pedagogické fakultě UP. Na fakultě tělesné kultury působí od roku 1990, v roce 2005 byl jmenován docentem pro obor kinantropologie. Děkanem se poprvé stal v roce 2010.

Staronový děkan povede i filozofickou fakultu. „Pevně doufám, že fakulta naváže na to, co se povedlo v minulém období. Tedy že završíme rekonstrukci a podaří se nám fakultu ještě více stabilizovat personálně a vznikne kontinuita mezi zkušenými profesory, nadějnými docenty a ambiciózními mladými asistenty s titulem Ph.D. Klíčová bude spolupráce s vedoucími kateder a jednotek. Primárně bych byl rád, kdyby se problémy řešily na této úrovni,“ řekl Lach.

O proděkanské zkušenosti se bude moci v příštích čtyřech letech opřít Čestmír Serafín, který ve funkci vystřídá děkanku Libuši Ludíkovou. „Určitě to bude trochu jiné, děkan má jiné pravomoci. Čeká mne velká práce a doufám, že to přežiju ve zdraví nejen já, ale i fakulta,“ svěřil se Serafín.

Na přírodovědecké fakultě vystřídá současného děkana Juraje Ševčíka ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Ivo Frébort. „Cítím zejména velký závazek vůči fakultě. Protože jsem byl poměrně dlouhou dobu ve funkci proděkana, fakultu velmi dobře znám. Myslím si, že ji dokážu posunout zase dál, ale vím, že to nebude jednoduché. Fakulta se totiž za poslední léta velmi rozrostla a je potřeba stabilizovat například technická oddělení, která mají na starosti provoz budov, abychom je dokázali dobře spravovat a využívat. Největším úkolem bude dotáhnout do konce rozpracované investiční projekty a připravit se nadcházející programovací období,“ naznačil budoucí aktivity Frébort.

Děkani přírodovědecké, pedagogické a filozofické fakulty se funkce ujmou 1. února, funkční období jim končí na konci ledna 2018. Na fakultě tělesné kultury nové funkční období začne 9. února. Slavnostní inaugurace děkanů se spolu s inaugurací nového rektora uskuteční 5. března.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.