Rektor i studenti připomněli oběti holocaustu

Jména obětí holocaustu četl i rektor Jaroslav Miller.
Foto: Tomáš Hrbek
úterý 29. dubna 2014, 15:28 - Text: Martina Šaradínová

Jména obětí holocaustu zněla včera odpoledne Horním náměstím. Na veřejném čtení si tam lidé připomněli životní osudy někdejších spoluobčanů, kteří byli deportování z Olomouce a zahynuli v koncentračních táborech. Mezi účastníky nechyběl rektor Jaroslav Miller ani studenti univerzity.

„Považuji za velmi důležité, aby jména těchto lidí nebyla zapomenuta. Žili povětšinou v tomto městě, ale měli tu smůlu, že se narodili ve špatnou dobu a na špatném místě. Veřejnost si musí alespoň čas od času hrůzy holocaustu připomínat,“ odůvodnil svoji přítomnost na pietní akci rektor.

Organizátoři připravili seznamy více než 3700 osob, které prošly čtyřmi transporty vypravenými z Olomouce na přelomu června a července 1942. Jednalo se o Židy nejen z Olomouce, ale i okolních měst a obcí. Čtení jmen obětí se konalo i v Praze, Brně, Liberci či Kutné Hoře. V Olomouci se vzpomínka uskutečnila poprvé.

„Přestože po celou dobu pršelo, první ročník byl úspěšný. Četlo se nepřetržitě celé dvě hodiny, u mikrofonu měli velké zastoupení studenti filozofické fakulty i středoškoláci. Přišli ale například i dva izraelští studenti zdejší lékařské fakulty,“ uvedl místopředseda Židovské obce Olomouc a místopředseda Správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Tomáš Hrbek.

Smyslem vzpomínkových akcí je připomenout společné židovské a romské oběti nacistické perzekuce a podpořit diskusi o současném stavu lidských práv. Po ukončení veřejného čtení následovala tryzna za oběti holocaustu v obřadní síni židovského hřbitova v OlomouciNeředíně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.