Referendum o hazardu je neplatné

Ilustrační foto: Freeimages
sobota 13. prosince 2014, 09:14 - Text: Pavel Konečný

Slabá účast necelých sedmi tisíc hlasujících poznamenala místní referendum o zákazu hazardu v Olomouci. Svůj postoj k regulaci hazardu na území města vyjádřilo v lidovém hlasování 8,2 procenta oprávněných osob. K platnosti místního referenda byla nutná 35procentní účast z více než osmdesáti tisíc lidí.

Lidé si v pátek vybírali „ano“ či „ne“ v odpovědi na otázku, zda má statutární město Olomouc učinit veškeré kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her, zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů a jiných obdobných přístrojů, a to na celém území města.

Odpověď „ano“ zvolilo 6389 hlasujících, pro variantu „ne“ se vyslovilo 247 lidí. Jednadvacet se zdrželo.

Konání místního referenda v 89 hlasovacích okrscích nepoznamenaly žádné komplikace. Na jeho hladký průběh dohlíželo více než čtyři stovky lidí. V hlasovacích komisích bylo 367 členů. Sčítání výsledků začalo po 22. hodině, kdy se uzavřely hlasovací místnosti.

Primátor Antonín Staněk uvedl, že podobné výsledky očekával. „Jsou jasným signálem, že naprostá většina Olomoučanů podporuje aktuální kroky vedení města v nastoupené redukci hazardu,“ řekl Staněk. Podle něj restrikce v podobě úplného zákazu občané města nepovažují za účelné.

Problematice hazardu se věnuje nově ustavená pracovní skupina rady města. Ta by měla navrhnout novou podoby obecně závazné vyhlášky o regulaci provozu sázkových her, loterií a jiných podobných her, kterou by vedení města předložilo zastupitelům na jaře. „Konečná podoba vyhlášky bude záviset na rozhodnutí zastupitelstva,“ podotkl Staněk.

Regulace hazardu začala loni v únoru obecně závaznou vyhláškou, která podstatně omezila počet adres, na nichž se hazard provozuje. Ze 113 jich zůstalo 57.

O vyhlášení místního referenda rozhodli zastupitelé v září. Pod návrh přípravného výboru na konání lidového hlasování se podepsalo přes osm tisíc lidí. Náklady na konání místního referenda hrazené z rozpočtu města jsou odhadnuty na 1,4 milionu korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.