Ředitelé knihoven se v Olomouci seznámili s informatickými systémy nové generace

Zástupkyně firmy MULTIDATA Praha (zleva) Dana Šimková, ředitelka univerzitní knihovny Helena Sedláčková a zahraniční hosté Roger Brisson a Christian Motovsky.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 19. června 2014, 15:02 - Text: Velena Mazochová

Diskusi a výměně zkušeností se zaváděním nových knihovních systémů bylo věnováno setkání ředitelů knihoven, které dnes proběhlo v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Aktuální novinky pro správu knihovního fondu přilákaly téměř padesát účastníků z České i Slovenské republiky.

Manažerské setkání nabídlo podle ředitelky spolupořádající Knihovny Univerzity Palackého Heleny Sedláčkové nejnovější informace o možnostech zkvalitnění automatizovaných knihovnických systémů. „Ředitelé tak mohli posoudit, jestli jsou pro ně prezentované novinky použitelné a zda by o jejich zavedení mohli do budoucna uvažovat,“ uvedla Sedláčková.

Špičkové technologie

Setkání bylo zaměřeno na systémy firem MULTIDATA Praha a Ex Libris, jejichž zástupci i vybraní zákazníci informovali o jejich implementaci v českých podmínkách. Pozvání přijali například Roger Brisson, který zaváděl v Bostonské univerzitě knihovní systém Alma, nebo Christian Motovsky s novinkami společnosti Ex Libris. Součástí programu byla také prezentace discovery systému Primo.

Podle zástupce firmy MULTIDATA Praha Martina Vojnara jde o špičkové informatické nástroje určené zejména pro využití v akademických knihovnách. „Například systém Primo umožňuje sjednotit a zastřešit různé vyhledávací nástroje, které dnes mají knihovny k dispozici. Funguje tak v podstatě jako Google,“ upřesnil Vojnar.

Informace pro strategická rozhodnutí

Knihovnická obec usiluje podle Sedláčkové o co největší sdílení informací co nejjednodušší cestou a vítá nabídky, které umožňují s informačními systémy pracovat efektivněji a racionálněji. „Hlavní je přitom hledisko uživatelů – aby pro ně knihovnické systémy byly užitečnější, jednodušší, intuitivnější, a dostali se tak k více výsledkům a informacím,“ zdůraznila Sedláčková.

Knihovnický informační systém se podle ní podaří vyměnit zhruba jednou za deset až patnáct let. „Je to vždy otázka velkých strategických rozhodnutí, proto je nevyhnutelné být informován o všech možnostech, které trh nabízí. Pro plánování a strategii knihovny jsou podobná setkání nesmírně důležitá,“ shrnula přínos olomouckého setkání Sedláčková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.