Řady profesorů Univerzity Palackého rozšíří Tomáš Papajík a Peter Tavel

Tomáš Papajík a Peter Tavel (zleva).
Koláž: Žurnál UP
pondělí 5. května 2014, 07:55 - Text: Velena Mazochová

Dalším profesorským řízením na Univerzitě Palackého úspěšně prošli hematolog Tomáš Papajík a psycholog Peter Tavel. Jejich jmenování schválila Vědecká rada Univerzity Palackého na základě návrhů lékařské a filozofické fakulty, která je postoupila ministerstvu školství k dalšímu řízení.

Zástupce přednosty Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a lékařské fakulty Tomáš Papajík patří k předním osobnostem české hematologie a hemato-onkologie. Ve své vědecko-výzkumné činnosti, v níž získal mezinárodní uznání, se zaměřuje na klinicky orientovanou problematiku výzkumu lymfoproliferací – maligních lymfomů a chronické lymfocytární leukémie. Je řešitelem a spoluřešitelem deseti výzkumných projektů a autorem nebo spoluautorem více než stovky původních a přehledných prací, počet jeho citací je 87 (Web of Science Core Collection), resp. 217 (Web of Science All Databases). Na lékařské fakultě působí jako proděkan pro vědecko-výzkumné záležitosti a vnitřní organizaci. Vědecká rada schválila jeho jmenování profesorem v oboru Vnitřní nemoci.

Vedoucí Institutu sociálního zdraví na Univerzitě Palackého, terapeut a duchovní Peter Tavel se ve své odborné činnosti věnuje výzkumu v oblasti psychologie zdraví, gerontopsychologie a spirituality. Na svém kontě má více než sto odborných vědeckých publikací a je řešitelem nebo spoluřešitelem více než deseti výzkumných projektů. Působí jako národní koordinátor metodologie DIPEx vyvinuté v Oxfordu a je členem národního týmu mezinárodní výzkumné studie Health Behaviour in School‑aged Children (HBSC) zaměřené na problematiku charakteru životního stylu u dětí. Jmenován profesorem bude pro obor Klinická psychologie. V únoru jej akademický senát cyrilometodějské teologické fakulty zvolil děkanem na nadcházející funkční období. 

V řízení ke jmenování profesorem se prokazuje pedagogická, vědecká nebo umělecká kvalifikace uchazeče, který je zároveň význačnou vědeckou nebo uměleckou osobností ve svém oboru. Podle platného zákona o vysokých školách jmenuje profesory prezident republiky na návrh vědecké či umělecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra školství. 

Zatím poslední dekrety předal novým profesorům ministr školství Marcel Chládek při slavnostním aktu v pražském Karolinu 21. března. Zastoupil tak Miloše Zemana, který se své pravomoci vzdal.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.