Radomír Maráček by jako čerstvý absolvent odešel na zkušenou za hranice

Úspěšný absolvent.
Po moderátorovi Jakubu Železném pronesl absolvenstskou přednášku na půdě své almy mater Radomír Maráček, ředitel lázní v Karlově Studánce.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 3. března 2015, 07:54 - Text: Pavel Konečný

Bývalý ředitel fakultní nemocnice, nyní ředitel Horských lázní Karlova Studánka, Radomír Maráček přednesl včera v Kapli Božího Těla přednášku významného absolventa. Jejím hlavním rysem byla upřímnost.

Název Profesní a kariérní zkušenost dával tušit, že Maráček půjde do hloubky. Absolvent lékařské fakulty z roku 1992 popisoval svůj kariérní růst a dělil se o profesní zkušenosti prakticky od narození ve Frýdku-Místku, kde také jako čerstvý anesteziolog začínal a kde má dosud trvalé bydliště.

Maráčkovy životní etapy zahrnují kromě lázní šest nemocnic, soukromou praxi i soudní spor. Popis svého života běhu prokládal komentáři a vlastními ilustračními diapozitivy. Vzestup jeho kariéry doprovázely snímky z hor či spíše velehor.

„Mám rád jízdu ve volném terénu,“ přiznal se mimo jiné skialpinista Maráček a vzpomněl nejen lyžování v hlubokém sněhu v Americe, ale také norský sjezd z vrcholků hor až k moři. „To sněhu ale nesmí být moc, jinak se zastavíte,“ varoval.

Jeho pomyslnou stopkou se stalo trestní oznámení, které dospělo až k soudu. Ačkoliv byl osvobozen, přiznal, že hořkost v něm zůstala. Na projekčním plátně se v tu chvíli objevil bílý žralok a stoletá lavina.

Tři otazníky

Posluchačům Maráček sdělil, že to byl on, kdo v devadesátých letech zrušil prví nemocnici. Někdejší Ostravu Jih sloučil s Vítkovickou nemocnicí. Byl to také on, kdo poslal do konkurzu první českou nemocnici v Bruntále. A byl to on, kdo olomouckou fakultní nemocnici z minusu 470 milionů korun dostal během čtyř let k zisku 41 milionů v hospodaření za rok. Nedočkal se jej ale v ředitelském křesle. „Mám tam tři otazníky. Nevím, jestli bych ještě někdy nastoupil do manažerské funkce ve zdravotnictví,“ zapochyboval Maráček při komentáři jednoho s posledních slidů.

Většina přítomných v sále měla s přednášejícím absolventem osobní vazby nebo aspoň zkušenost. „Mohu potvrdit, že za tvého vedení se atmosféra ve fakultní nemocnici změnila na přátelskou,“ konstatoval v jedné z poznámek moderátor večera děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

Upřímné odpovědi

Charismatický sportsman a lékař beskydské horské služby Radomír Maráček ještě dlouho odpovídal na otázky a debatoval s posluchači na téma studentů v praxi, zahraničních studentů, složení týmu top managementu, organizaci vlastního času, alternativní medicíny v lázeňské péči nebo zisku ve zdravotnictví. „Ano, dovedu si představit, že pokud je v ředitelské pozici zdravotnického zařízení ekonom, jde mu v první řadě o zisk. To se ale nestane, pokud je ředitelem lékař,“ odpověděl jednomu z tazatelů.

Snad poslední otázku, kterou Maráček dostal, položila studentka medicíny. Zajímalo ji, co by dnes jako absolvent udělal jinak. „Určitě bych odešel na krátký čas do zahraničí. Abych se mohl vrátit zkušenější,“ prohlásil absolvent medicíny po 23 letech. A sklidil potlesk.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.