Radnice se kvůli osvětlení náměstí odvolá

Lampy UrbanStar.
Foto: Pavel Konečný
úterý 15. července 2014, 11:40 - Text: Martina Šaradínová

Město Olomouc se odvolá proti verdiktu ostravského krajského soudu, jenž předběžným opatřením zakázal až do dalšího rozhodnutí vyměnit lampy na Horním náměstí. Reagoval tak návrhu advokáta architekta Jana Šépky, který je spoluautorem projektu na rekonstrukci náměstí a plánovanou změnou se cítil ohrožen na svých autorských právech. Magistrát hodlal nahradit stávající lampy Thorn světly Philips UrbanStar.

O předběžném opatření rozhodla samosoudkyně minulý týden. Vedení města si nechalo zpracovat analýzu usnesení a tvrdí, že obsahuje několik závažných nedostatků. Podle zástupců města v rozhodnutí chybí odůvodnění a návrh předběžného opatření nebyl statutárnímu městu jako žalované straně vůbec předložen. Proto radní v pondělí rozhodli, že se město odvolá.

„V celé záležitosti nejde o nějaké osobní spory nebo exhibice, ale primárně o snahu dotáhnout po mnoha letech do konce rekonstrukci Horního náměstí a dát Olomoučanům osvětlení na úrovni technické i estetické. Proto mě překvapuje, že soud v tak závažném případě postupuje s takovými nedostatky a že se vůbec nezajímal o náš názor na věc,“ řekl primátor Martin Major.

Lampy přezdívané sirky přinesla rekonstrukce Horního náměstí. Světla ale nesvítí podle představ řady obyvatel, proto magistrát začal i přes varování architekta připravovat jejich výměnu a proto se Šépkův advokát obrátil na soud.

„Kdyby město otevřelo diskuzi, nemuselo k tomu dojít. Nechceme to tlačit do konfliktu, jestliže bude možná dohoda, jenom ji přivítáme. Pokud ale bude Olomouc pokračovat v zákopové válce a nevyjadřovat se ve vztahu k autorům, asi to u soudu skončí," řekl již dříve Olomouckému deníku advokát František Vyskočil. Zdůraznil, že tvůrce má mít možnost změnu odsouhlasit.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.