Punč, dárky nebo zážitky. Akademici pomáhají druhým

Ilustrační foto: Martin Višňa
čtvrtek 24. prosince 2015, 07:51 - Text: Martin Višňa, Martina Šaradínová, Eva Hrudníková

Adventní čas je na Univerzitě Palackého obdobím, kdy se zaměstnanci a studenti, a často i rodinní příslušníci, potkávají ve změněných rolích než jen jako učitel a žák. Pijí spolu punč či jiné nápoje na zahřátí, řeší vánoční dárky a co budou dělat na Silvestra. Zároveň ale pomáhají potřebným.

Pro Centrum aplikovaných pohybových aktivit (APA) při fakultě tělesné kultury je pomoc druhým posláním, ať už je řeč o odborné spolupráci, realizaci pohybových programů pro handicapované nebo třeba o půjčovně kompenzačních pomůcek. Do portfolia činností centra již několik let ale patří i prodej vánočního punče na dobročinném stánku organizace Dobré místo pro život. Letos s vydatnou „rozlévačskou“ pomocí kolegů z dalších pracovišť a vedení fakulty utržili rekordních 70 tisíc, celková tržba od roku 2011 se tak přehoupla přes 220 tisíc korun.

Punč pomáhá

Výtěžek z prodeje každý rok putuje na podporu činnosti olomouckého Střediska rané péče, které pomáhá rodinám s dětmi se zrakovým a kombinovaným postižením v Olomouckém a částečně též v Pardubickém a Zlínském kraji.

„V osobě ředitele střediska Tomáše Vyskočila máme záruku, že peníze podpoří tu správnou věc. Většinou jdou na služby, které jsou pro rodiny potřebné, ale neplacené, jako jsou třeba aktivizační služby v oblasti volného času. Část peněz se také rozdělí na společné projekty, které pro uživatele spoluzajišťuje i Centrum APA,“ prozradil za organizátory prodeje Ondřej Ješina.

Na stánek Dobrého místa pro život se letos rovnou v několika termínech postavili také pracovníci UPointu. Vedle prodeje punče a drobných dárků ale univerzitní obchod vsadil i na koledy – k vánoční atmosféře trhů tak před domem U Černého psa pomáhal pěvecký sbor Ateneo.

Sbírka pro Klokánek

Dlouhodobě pomáhají druhým také přírodovědci. Už od roku 2008 zkrášlují Vánoce ohroženým dětem z olomouckého Klokánku a nyní také ve stejnojmenném zařízení v Dlouhé Loučce. Během letošního ročníku vánoční sbírky Dárek pro dětský úsměv shromáždili zásobu dětských knížek, plyšáků, autíček, her, výtvarných potřeb, bačkůrek, dětských botiček, ale i trvanlivé potraviny či hygienické potřeby.

„Studenti i naši zaměstnanci jsou úžasní. Nakoupili dětem spoustu krásných věcí, jako by je kupovali svým dětem. Je úžasné, že dokážou před Vánoci myslet i na ostatní. Nastolený trend, že rok od roku dárků přibývá, určitě letos pokračoval,“ zhodnotila sbírku její organizátorka Martina Oulehlová z katedry botaniky.

Podpora pro Adélku a Julinku

Během dvou benefičních akcí přispívali na dobrou věc také studenti a zaměstnanci právnické fakulty. Tam vsadili mimo jiné na prodej zážitků, jako je třeba paintballové střetnutí provokativně nazvané Zastřel si svého učitele, káva s rektorem nebo výlet do pohádky. Nakonec se právníkům podařilo vytěžit téměř 70 tisíc korun.

Část peněz věnovali na rehabilitaci nemocné osmileté Adélky, vnučky bývalé zaměstnankyně fakulty, přes 40 tisíc pak obdrželi rodiče sedmnáctiměsíční Julie Šmehlíkové, u které lékaři diagnostikovali rozsáhlý nitrolební nádor.

„Je to pro nás úžasná zpráva a obrovská pomoc. Ta částka je neuvěřitelná,“ řekla dojatě Julinčina maminka Petra. Rodina peníze použije na zaplacení odborného asistenta.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.