Půlmaraton s Pohárem rektora: registrujte se

Ilustrační foto: RunCzech
středa 28. května 2014, 10:39 - Text: Ondřej Martínek

Všichni akademici, studenti a zaměstnanci univerzity, kteří za měsíc vyběhnou na trať Olomouckého ½maratonu, mohou zároveň soutěžit o Pohár rektora. Do univerzitní kategorie se ale závodníci musí dodatečně přihlásit.

„Chceme studenty a zaměstnance motivovat k pohybu,“ uvedl rektor Jaroslav Miller. Sám se však závodu kvůli zahraniční cestě nezúčastní. „Snad se budu moci porovnat s našimi nejlepšími běžci v příštím roce,“ dodal. 

Letos je tato doplňková soutěž pro akademiky vyhlášena podruhé. „Proti loňsku je rozdíl v tom, že budeme Pohár rektora udělovat ve dvou kategoriích – mužské a ženské. Samostatná kategorie znamená i samostatné vyhlášení výsledků,“ objasnil tiskový mluvčí univerzity Radek Palaščák. Vítěz a vítězka Poháru rektora svou cenu dostanou na večerní party, která se koná po závodě ve VIP zóně v Galerii Caesar. 

Jak se dodatečně registrovat? 

Soutěžit o rektorský pohár mohou všichni již zaregistrovaní zaměstnanci a studenti Univerzity Palackého, kteří poběží individuální závod na půlmaratonské trati. Zájemce o dodatečné zařazení do univerzitní kategorie o to musí do 14. června e-mailem požádat Štěpánku Ištvánkovou. Do e-mailu s předmětem „pohár“ uvede své jméno, startovní číslo a kontaktní telefonní číslo. 

V loňském roce si pro pohár rektora doběhl dvaadvacetiletý student fakulty tělesné kultury David Pelíšek, který trať zvládl v čase 1:12:12. Za vítězem zaostal jen několik minut, Henry Kiplagat z Keni doběhl do cíle v čase 1:03:00. 

Půlmaraton útočí na zlatou známku 

Olomoucký ½maraton má start i cíl na Horním náměstí, trasa měří 21,0975 kilometru. Věhlas olomouckého běžeckého festivalu významně roste. Loni získal půlmaraton unikátní ocenění – stříbrnou známku Asociace mezinárodních atletických federací (IAAF). Olomouc je nejmenším místem na světě, které získalo tak vysoké ohodnocení. Stejným oceněním se pyšní například významné půlmaratony v Jokohamě, Rotterdamu, Turíně nebo Rás al-Chajma. Letos se Olomoucký ½maraton bude snažit dosáhnout dokonce na známku zlatou. 

Běžecký seriál rozehrál svůj první díl v Olomouci v roce 2010. Už tehdy se postavilo na start 1600 běžců z třiadvaceti zemí světa. Loni jich bylo 3700 a v letošním roce se počítá s pěti tisíci běžci v hlavním závodě.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.