Půlmaraton hledá dobrovolníky

Ilustrační foto: RunCzech
úterý 3. února 2015, 13:37 - Text: Pavel Konečný

Olomoucký Mattoni 1/2maraton se neobejde bez dobrovolníků z Univerzity Palackého. Loni jich podél trati stálo na 350, letos chtějí pořadatelé sehnat čtyři stovky volontérů.

„Odhaduji, že polovina z těch loňských nám pomůže i letos. Doufám...“ odhaduje dlouho před červnovým startem Jan Gregar, který má dobrovolníky na starosti. Očekává mezi nimi i lidi s více jak tříletou zkušeností.

Dobrovolníci tvoří na 21 kilometrů dlouhé trati zhruba dvacet čet. Ve svém úseku musí natáhnout pásku a zpevnit mantinely vymezující trať. Zároveň musí zajistit, aby do trasy nikdo nevjel nebo nevešel. „Dostanou tričko, svačinu a pití, s tím odcházejí na své stanoviště. Po závodu pak mají na starosti úklid,“ popsal Gregar.

Ti, kteří zůstanou v prostoru startu a cíle vydávají závodníkům čísla a balí pro ně finish bagy – tašky s upomínkovými předměty, kosmetikou a pitím.

Loni se mezi dobrovolníky objevili i nadšenci ze Zlína nebo z brněnské Masarykovy univerzity. Nechyběli ani vyučující z fakulty tělesné kultury, nebo zahraniční zaměstnanci Vědeckotechnického parku. „Závod tak hlídali i Indové a několik arabů,“ podotkl Gregar. Letos zvažuje i zapojení zahraničních studentů z programu Erasmus.

Přestože drtivou většinu dobrovolníků tvoří vysokoškolští studenti, jsou mezi nimi i gymnazisté, průmyslováci nebo běžní obyvatelé Olomouce. Jedinou podmínkou, kterou musí splnit, je hranice plnoletosti.

Další šance, jak se na půlmaratonu podílet, je poněkud netradiční. Na několika místech kolem trati budou stage pro kapely. Podle Gregara jich pět ještě chybí.

Olomoucký půlmaraton se běží 20. června. Start je v 19 hodin. Pokud chcete pořadatelům pomoci, pište na adresu Jana Gregara.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.