Psychické choroby zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 9. prosince 2014, 14:02 - Text: Kateřina Černohorská

Podle studie výzkumníků z britských univerzit v Southamptonu a Edinburghu jsou lidé trpící mentální poruchou ohrožení vznikem koronárních onemocněními více než zbytek populace. 

Odborníci porovnávali zdravotní stav milionu Švédů, narozených mezi lety 1950 a 1976. Zvýšené riziko vzniku koronárních onemocnění zaznamenali u těch mužů, u nichž se v průběhu let vyvinula některá z psychických poruch. Zároveň se shodli na tom, že riziko nezpůsobují jen některé z těchto poruch, ale naprostá většina.

Předpoklad ke vzniku srdeční choroby zvyšuje například schizofrenie, bipolární porucha, deprese, neurotické či osobnostní poruchy a další choroby, přičemž ještě větší riziko vzniká ve chvíli, kdy pacientovo onemocnění vyžaduje hospitalizaci.

„Pokud chceme snížit riziko vzniku srdečních chorob a tím pádem i předčasného úmrtí u pacientů s mentálním onemocněním, je nezbytné, aby si jejich lékaři toto spojení uvědomili a zaměřili se nejen na pacientovo psychické zdraví, ale brali v potaz i to fyzické,“ vysvětlila Catharine Galeová, která se na výzkumu podílela.

Výzkumníci se zaměřili i na to, zda roli nehrají i nevhodné návyky jako například kouření či alkoholismus nebo omezení jako vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita či socioekonomický status. Zjistili ovšem, že tyto faktory nejsou ve zkoumaném případě významné.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.