První vysílání olomouckého rozhlasu připomíná pamětní deska

Foto: MMO
pátek 9. ledna 2015, 15:12 - Text: (caf)

Pamětní deska připomínající zahájení vysílání olomouckého studia 9. ledna 1949 je ode dneška umístěna na fasádě budovy Českého rozhlasu na Horním náměstí v Olomouci.

„Celý rok 2014 jsme připomínali výročí pětašedesáti let od založení Českého rozhlasu Olomouc a dvacet let od jeho obnovení v roce1994. V rámci oslav jsme pořádali řadu koncertů. V prosinci jsme ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci otevřeli výstavu Hlásí se Olomouc. Jsem rád, že všechny tyto oslavy byly zakončeny takovým významným okamžikem, jako je odhalení pamětní desky," prohlásil ředitel Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

Podle primátora Antonína Staňka Český rozhlas Olomouc byl a je nejen na střední Moravě pojmem i symbolem.  „Byl symbolem moderních komunikačních výdobytků pro ty, kdo o jeho zřízení usilovali od poloviny třicátých let, byl symbolem kultury pro řadu umělců v letech šedesátých, hlasem svobody ve dnech okupace roku 1968 i oázou pro umělce a hudební skladatele, kteří zde po desítky let natáčeli svá díla,“ uvedl Staněk.

Olomouckému studiu primátor popřál, aby se mu i v dalších desítkách let dařilo naplňovat tyto symboly. „V těchto dnech si s ohledem na tragické události v pařížské redakci magazínu Charlie Hebdo víc uvědomujeme význam svobody slova. Právě proto je třeba vážit si této stránky a významu olomouckého rozhlasového studia,“ řekl primátor.

Výstavu Hlásí se Olomouc, která zachycuje pětašedesátiletou existenci olomouckého studia, skončí ve Vlastivědném muzeu 15. února.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.