První univerzitní základní škola v Česku zahájila výuku

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 1. září 2015, 15:42 - Text: Jana Opočenská

Výuka zaměřená na technické a přírodovědné disciplíny, přístup k technickým experimentům na univerzitní půdě nebo kurz technické angličtiny - nejen tyto možnosti nabídne svým žákům první univerzitní základní škola v České republice. V Praze ji otevřelo České vysoké učení technické (ČVUT).

„Rádi bychom podpořili přípravu budoucích potenciálních studentů ČVUT, a lépe je tak připravili ke studiu nejstarší technické univerzity. V neposlední řadě jsme se rozhodli podporovat technické vzdělávání v České republice," uvedla důvody pro otevření školy její ředitelka Martina Hovorková. Ta vede i mateřskou školu při ČVUT, na jejíž edukační linii má nově otevřená základní škola navazovat.

Letošní školní rok se zde začíná učit patnáct prvňáčků, jimž rodiče chtějí umožnit technické vzdělání už od útlého věku. Malý počet žáků zajistí individuální přístup v rámci jejich výuky a dovolí zvolit specifické tempo pro každého z nich. ČVUT také počítá s propojením žáků základní školy se svými studenty. Spolupracovat budou například na různých odborných projektech a experimentech. Děti se také zúčastní exkurzí na špičkových vědeckých pracovištích a v unikátních laboratořích.

„Škola zatím našla útočiště v Nové budově ČVUT v Dejvicích. Děti se tak budou od začátku pohybovat přímo ve vysokoškolském prostředí. Současně již připravujeme nové prostory pro další ročníky základní školy a následně i pro gymnázium nebo lyceum se zaměřením na přírodovědné a technické vzdělání," dodal rektor ČVUT Petr Konvalinka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.