První Noc v knihovně předčila očekávání

Noc v knihovně
Fotogalerie: Velena Mazochová a Jiří Škrobák
středa 2. dubna 2014, 14:30 - Text: Velena Mazochová

V ráji sta tisíců knih přespali milovníci literatury, kteří strávili včerejší historicky první noc v univerzitní knihovně. Její sály se proměnily v ostrov s pokladem, po jehož stopách se vydali knihomolové, kteří se nakonec uložili do spacáků mezi knihovnickými regály.

Možnost ignorovat zavírací znělku a přenocovat v prvním patře Ústřední knihovny ve Zbrojnici dostalo dvacet čtyři studentů. Zájem o noc mezi knihami byl ale několikanásobně vyšší.

„Do půl hodiny bylo na facebooku knihovny přes devadesát sedm palců a další den téměř dvě stovky,“ zdůraznila ředitelka knihovny Helena Sedláčková. Neskrývala nadšení nad nápadem, se kterým přišli její kolegové. „Myslím, že jsme úplně první univerzitní knihovna, která takovou akci uspořádala,“ dodala Sedláčková.

Nápad inspirovaný akcí městských knihoven Noc s Andersenem přizpůsobili organizátoři univerzitnímu prostředí a pro studenty připravili bohatý program s odkazy na literární díla a zábavné soutěže. Nosným tématem bylo motto Ostrov Zbrojnice v duchu dobrodružných románů.

Studenti rozdělení do čtyř týmů poznávali úryvky z knih, luštili hádanky inspirované Hobitem a Glumem, Foglarovy Rychlé šípy zase připomněl obří ježek v kleci zapůjčený z Pevnosti poznání. „Symbolickým pokladem byla truhla se čtenářskými plackami univerzitní knihovny a zlatými čokoládovými mincemi,“ řekl za organizátory Jindřich Juráš.

Studenti a organizační tým ve složení Jindřich Juráš, Jiří Škrobák, Pavla Lžičařová, Romana Applová a Zuzana Kelnarová strávili ve Zbrojnici zhruba deset hodin. Po zahájení v klubovně Nebelvír a po uzavření knihovny ve 22 hodin měli její sály k dispozici až do večerky ve dvě hodiny ráno. Pro stylové dokreslení ústředního tématu se mohli před usnutím zaposlouchat do audioknihy Stevensonova Ostrova pokladů. Budíček byl nařízen na 5:45.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.