První návštěvníky slavnostního sálu přivítal rektor osobně

Dny evropského dědictví: Veřejnost se popvé podívala do opraveného slavnostního sálu.
Fotogalerie: Pavel Konečný
sobota 6. září 2014, 15:16 - Text: Pavel Konečný

Komentovaná prohlídka rektorátu tvořila dnes pomyslnou třešinku na dortu Dnů evropského dědictví ve zdech univerzity. Návštěvníky přivítal rektor Jaroslav Miller osobně, výklad ale svěřil emeritnímu profesorovi Jiřímu Fialovi.

„Až nahlédnete do mé pracovny, prosím omluvte nepořádek na stole. Je důkazem, že skutečně pracuji, a kdybych si uklidil, některé věci bych nenašel,“ varoval návštěvníky Miller. Byli první z řad veřejnosti, kdo zavítal do slavnostního sálu po rekonstrukci.

„Byli pozorní a vyptávali se,“ zhodnotil Fiala návštěvníky po prohlídce. Jejich dotazy se týkaly především vystaveného žezla, fresek, ale z publika se ozval i dotaz na hodiny stojící v rohu místnosti.

Fiala svůj erudovaný výklad dokázal okořenit historkami a bonmoty. „Dnes už se rektoři v oleji nemalují, malíři asi nejsou schopni malovat věrné portréty. Proto profesor Jařab zavedl tyto skupinové fotografie, “ prohlásil u skupinových snímků rektorů a prorektorů z poslední doby, než návštěvníky zavedl k obrazu prvního rektora obnovené univerzity Josefa Ludvíka Fischera.

„Původně je to refektář, tedy jídelna, proboštů olomoucké kapituly. Výmalba vypadá poměrně světsky, a pokud stolovníci zvedali oči vzhůru, zjistili, že některé tvary, jak vidíte, nepůsobí zrovna zbožně. Možná proto kolem roku 1810 zalepili nástropní fresku papírem, aby stolující kanovníci nebyli rozptylováni,“ vysvětloval Fiala v nově opraveném sále. Lidé v něm poprvé viděli rovněž nový nábytek.

„Historie nás zajímá, je to tady nádherné, ale ta červená křesla se sem moc nehodí,“ komentovala interiér sálu Aloisie Šulová ze Senice.

Rodilý Olomoučan Miroslav Havel otevření rektorátu ocenil. „Vždycky když jsem chodil v parku s kočárem s dětmi, říkal jsem si, jaké to tady asi je,“ zdůvodnil svou návštěvu Havel.

Univerzita během Dnů evropského dědictví otevřela lidem i Konvikt, Zbrojnici, parkánové zahrady, ale i přírodovědeckou fakultu nebo Teoretické ústavy lékařské fakulty. Rektorát byl opět přístupný po několika letech.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.