První muzejní noc

Repro: Žurnál UP
pondělí 12. května 2014, 07:18 - Text: (caf)

Na tři desítky muzeí, galerií a dalších kulturních institucí po celém městě se v pátek 16. května zapojí do premiérové Olomoucké muzejní noci.

Od 18 do 22 hodin a někde až do půlnoci tak mohou lidé bezplatně navštívit nejen výstavy, ale také koncerty, komentované prohlídky, workshopy nebo autorská čtení. Jezdit bude také speciální „muzejní“ autobusová linka.

Fenomén muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích ke stálým a populárním formám prezentace kulturního dědictví. Účast na Olomoucké muzejní noci podle vedoucího oddělení kultury olomouckého magistrátu Radima Schuberta potvrdilo 29 institucí. „Jsou mezi nimi samozřejmě Muzeum umění a Vlastivědné muzeum, ale nechybějí ani například Knihovna města Olomouce, Veterán arena, Umělecké centrum Univerzity Palackého, kino Metropol nebo forty v Křelově a Radíkově,“ shrnul Schubert.

Městské muzejní noci vyhlašují nejen Praha, Brno nebo Ostrava, ale také Plzeň, Liberec nebo Zlín. „V tomto výčtu dosud Olomouc chyběla, a to je škoda, protože má pro tuto akci obrovský potenciál. Připadalo nám přitom logické, aby se role garanta a koordinátora ujalo město,“ uvedl Michal Soukup, ředitel Muzea umění Olomouc, které první Olomouckou muzejní noc iniciovalo.

Všechny muzejní lokality propojí speciální autobusová linka. „Autobus pojede od hlavního nádraží až do Radíkova a zpět přes centrum do Neředína,“ naznačil Schubert.

Podrobnosti k Olomoucké muzejní noci jsou ZDE.

Vůbec první muzejní noc se v Česku uskutečnila v roce 2004 v Praze.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.