První den nového rektora: kolmý start a doplnění týmu

První pracovní den rektora Jaroslava Millera.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pondělí 3. února 2014, 15:05 - Text: Pavel Konečný

Rozhodně a energicky se dnes ujal své funkce nový rektor Jaroslav Miller. Kromě oficialit se hned první den pustil do řešení pracovních problémů. „Zítra také dorazí kontrola z ministerstva financí na audit tří projektů z programu Výzkum a vývoj pro inovace, takže jsem hozen do studené vody,“ prohlásil rektor.

Ranní rozjezd pro něj znamenal především seznámení s prací sekretariátu. Následovala schůzka s budoucími prorektory, kterým slavnostně s přípitkem předal pracovní pověření. „Zítra na první poradě už budeme projednávat inauguraci, Dětskou univerzitu i operační program a posílení anglických oborů na univerzitě a především přípravu rozpočtu, protože hlavní data již máme k dispozici,“ uvedl rektor.

Odpoledne mu vyplnilo jednání se zástupci přírodovědecké fakulty ohledně dobudování Pevnosti poznání.

Mašláň prorektorem

Miller dnes také oznámil svým kolegům, jak doplní prorektorský tým. Když si ministr pro životní prostředí Richard Brabec „vyžádal“ pro svůj resort Jana Kříže, s nímž Miller počítal, hledal uvnitř univerzity.

„Byl jsem asi deseti lidmi ubezpečen, že nejvhodnější osobou na transfer technologií, udržitelnost výzkumné infrastruktury a na regionální spolupráci je bývalý rektor Miroslav Mašláň,“ řekl Miller.

O definitivním složení nového vedení univerzity bude ještě 19. února jednat akademický senát. 

Přežije STAG?

Za svůj hlavní první krok považuje nový rektor vytvoření oponentní sedmičlenné skupiny, která bude zkoumat informační systém. „I když STAG je největší a nejbolestivější položkou, jde o systém jako celek,“ objasnil. 

Skupina má vzniknout ještě tento týden a budou v ní zastoupeni i nezávislí odborníci. „Dostane několik měsíců na to, aby vypracovala analýzu, jak dál pokračovat s naším informačním systémem. Ve hře je více možností, od převzetí systému od jiné univerzity až po vytvoření nového, vlastního,“ naznačil rektor.

Jen s diářem

Z pracovny v budově filozofické fakulty Na Hradě si profesor Miller donesl jen svůj diář. „Bez něj bych byl ztracen,“ podotkl. Jako vedoucí katedry historie skončil. Od 1. února ho nahradil Jan Stejskal.

„Aspoň jednou týdně bych tam ale rád zašel. Nechal jsem tam své knihy, a navíc jsem členem katedry, s kolegy bych rád udržoval kontakt,“ řekl. 

V obrovské rektorské pracovně se Miller dnes cítil mírně nesvůj. „Jsem zvyklý na stísněné a méně oficiální prostory,“ vysvětlil rektor. Každopádně chce dodržet varování svého předchůdce, že hodiny stojící v rohu se nesmí natahovat.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.