Provádět děti bezpečně internetem je jako učit je jízdě na kole

Koláž: Žurnál UP
úterý 25. února 2014, 07:43 - Text: Kateřina Černohorská

Dnešní rodiče by se měli snažit pochopit realitu internetu, a pomoci tak svým dětem používat digitální technologie zodpovědně a bezpečně, vyplývá ze studie Bex Lewisové, odbornice na sociální média a online vzdělávání z univerzity v britském Durhamu.

Podle Lewisové se rodiče obávají, že jejich potomci jsou více počítačově gramotní než oni sami, což někdy vede k zákazu používání digitálních technologií. Rodiče by ovšem podle výzkumnice neměli svým dětem bránit v přístupu k internetu, spíše by jim měli taje digitálního světa sami odhalovat, a to postupně a s ohledem na věk. Rodiče, kteří děti vedou k zodpovědnému využívání internetu, přirovnala Lewisová k těm, kteří své potomky učí jezdit na kole předtím, než je pustí na cestu.

„Je to stejné jako dohlížet na dítě, když se učí lézt, chodit nebo jezdit na kole. Musíte je naučit pohybovat se v digitálním prostředí, hledat dobré příležitosti a uvědomovat si možná nebezpečí. Promluvte si s ním o tom, co vidí a slyší a v rámci určitých hranic dejte dítěti svobodu,“ vysvětlila odbornice.

Naznačila také, že aby byli rodiče toho všeho schopní, musí se na internetu předem zorientovat oni sami. Lewisová přišla i se slovníčkem, který by měl pomoci pochopit internetový jazyk mladých. Například slovo „selfie“ označuje fotku sebe sama, „creeping“ znamená přehnané sledování online pohybu jiné osoby a „drama“ zase označuje interakce dospívajících dívek, zahrnující nejen pomluvy, ale třeba i vydírání.

Přestože se na internetu skrývá mnoho hrozeb, rodiče by si podle Lewisové měli uvědomit i klady digitálního světa. Díky jeho důkladnému poznání by pak měli být schopni zhodnotit, kdy dítě internet využívá uvědoměle, a kdy je třeba mu v porozumění novému médiu pomoci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.