Proměna Zbrojnice: Víc než bistro
Studentské bistro a kavárna, ale zároveň poradenské a komunitní centrum vzniká ve Zbrojnici v místech, kde do prázdnin bývala klasická restaurace.
Noví provozovatelé nabídnou studentům především studeno kuchyni, sendviče, svačinky, raw a vegetariánskou stravu. K tomu kávu a rustikální pečivo. „Postupně by se měl sortiment rozšiřovat o snídaně. Chceme otevřít třeba už od sedmi hodin ráno,“ uvedla spolumajitelka budoucího bistra Barbora Hodúrová.
Noví provozovatelé mají zkušenosti ze svých provozoven Fishi Sushi a Fishi Café. Trend chtějí udržet i na akademické půdě, ve Zbrojnici nebude nic smaženého ani klasika typu knedlo, vepřo, zelo. Nabídku chtějí přizpůsobit zájmu studentů. „Nejsme nijak uzavření, naopak nějaké rady a doporučení studentů oceníme,“ prohlásila Hodúrová.
Nové bistro proto vyhlásilo na facebooku soutěž na výběr loga. „Na základě návrhů a připomínek jsme vše přehodnotili a žádné z nich nepoužijeme. Ale otevřelo nám to oči,“ podotkla.
Bistro s asi šedesáti místy se podle Hodúrové promění v chill zónu s polštáři a sedačkami, k dispozici budou i tablety. Interiéry navrhla architektka Petra Gajdová. „Měl by to být prostor k odpočinku i k práci. Počítám, že by se tady mohli studenti setkávat k nějakým poradám nebo při diskusi nad projekty,“ řekla Hodúrová. Z části mluví z vlastní zkušenosti. Na filozofické fakultě absolvovala v roce 2010 studium psychologie. Chce, aby nová provozovna byla živý organismus. Tomu může pomoci i umístění studentského kariérního servisu do přiléhajícího salonku.
Spojení bistra a studentského poradenského centra považuje jeho ředitelka Jitka Janečková Moťková za smysluplné. „Bude to prostor pro komunikaci, kde se studenti budou potkávat a cítit dobře,“ prohlásila Janečková Moťková. Propojení knihovny, studovny, poradenského centra a bistra v jedné budově je podle ní pro akademickou obec ideální.
Od začátku semestru se nové sushi fishi bistro ve Zbrojnici ale neotevře. „Nevím, kdy přesně, ale polovinu září nestihneme. Například pult, který se vyrábí speciálně pro nás, má dodací lhůtu osm týdnů. A v kuchyni je potřeba radikální zásah,“ popsala Hodúrová.
A jak se bude nové bistro jmenovat? To spolumajitelka ještě nevěděla. „Zbrojnici jsme chtěli v názvu zachovat už kvůli lokaci. Ale trošku s tím krkolomným názvem zápasíme. Každopádně to nebude dominanta názvu,“ naznačila Hodúrová.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.