Projekt končí, výsledky přetrvají

úterý 30. prosince 2014, 12:57 - Text: Placená inzerce (PI 1436)

S koncem roku 2014 končí také tříletý výzkumný projekt ESF „Literatura a film bez hranic: dislokace a relokace v pluralitním prostoru“, na němž se pod vedením profesora M. Thomase Inge, významného amerického odborníka na jižanskou literaturu 19. a 20. století, humor v americké literatuře, komiks a grafické romány, nositele prestižní ceny Richarda Bealea Davise za celoživotní přínos jižanskému písemnictví, kterou mu udělila Společnost pro studium jižanské literatury, podílelo sedmnáct akademických pracovníků z šesti kateder Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Každý z nich zúročil výsledky svého výzkumu v článcích v recenzovaných časopisech, z prostředků projektu bylo uhrazeno vydání devíti původních monografií.

Cílovou skupinu tvořili především studenti doktorského studia, diplomanti a akademičtí pracovníci. Ti v průběhu projektu mohli navštívit řadu přednášek v rámci tzv. „Pondělního fóra“. Mezi obzvláště prestižní zahraniční hosty tohoto cyklu patřili například Robert H. Brinkmeyer, Jr., významný odborník na literaturu amerického Jihu a Západu z University of South Carolina, sociolog a literární vědec Hank Edmondson, ředitel Centra transatlantických studií na Georgia College v Milledgevillu, Hermann Herlinghaus, profesor z Centra latinskoamerických studií na univerzitě ve Freiburgu, Wayne S. Franklin, odborník na americkou literaturu 19. století z University of Connecticut, Karsten Fitz, přední literární a filmový vědec z univerzity v Pasově, či Paul Von Blum z katedry afroamerických studii Kalifornské univerzity v Los Angeles. V rámci cyklu přednášeli i členové týmu: jejich recenzované a zredigované přednášky právě vycházejí ve svazku Relokace v literatuře a ve filmu (editoři Michal Peprník a Pavlína Flajšarová).

Tým uspořádal dvě kolokvia amerických studií, „Rainbow of American Poetry“ v roce 2012 a „America in Foreign Media“ v roce 2013. V červnu 2014 se uskutečnila konference „Pohled odjinud“, na níž ve dvou sekcích, české a anglické, vystoupilo s referáty celkem 77 účastníků. Jedním z hlavních řečníků konference byl Werner Sollors, světově uznávaný odborník v oboru amerických studií z Harvardovy univerzity. Nejpřínosnější referáty ze všech těchto akcí vycházejí ve čtyřech sbornících, jejichž editace se ujali členové týmu Marcel Arbeit, Josef Jařab, Roman Trušník a Matthew Sweney. Proběhly rovněž dva workshopy o recepci poezie mimo zemi svého vzniku. Hlavní organizátoři, Matthew Sweney a Robert Hýsek, sestavili na toto téma antologii s odbornými komentáři Bludné kořeny.

Velkým lákadlem pro studenty bylo několik blokových seminářů M. Thomase Inge. Největší zájem budily semináře „Filmové adaptace děl Williama Faulknera“ (v roce 2012) a „Jižanské romány ve filmu“ (s garantem projektu Marcelem Arbeitem v dubnu až červnu 2014), s velmi pozitivním ohlasem se však setkaly také semináře „Humor v americké literatuře“ (2013) a „Mark Twain ve filmu“ (duben 2014). Důležitou součástí projektu byl také metodický seminář pro diplomanty, doktorandy a akademické pracovníky, na němž si účastníci osvojili zásady vědecké práce ve filologických a společenskovědních oborech, seznámili se s technikou psaní recenzí, posudků a hodnocení i se zásadami ediční práce od přijetí rukopisů po odevzdání svazku nakladateli a osvojili si také mezinárodní citační normy.

Univerzitu Palackého navštívilo v rámci projektu rovněž několik významných prozaiků a básníků z České republiky, USA, Kanady a Skotska, například Jiří Stránský, Bronislava Volková, John Pass, Theresa Kishkanová, Ian Stephen, Stephen Mackay a Alexander Hutchison. Všichni členové projektu měli příležitost účastnit se významných zahraničních konferencí a absolvovat studijní pobyty na prestižních univerzitních pracovištích v Evropě i severní Americe. Z projektu však bylo možné v rámci přímé podpory také hradit zahraniční cesty doktorandů a akademických pracovníků mimo tým. Řada mladých odborníků tak mohla navázat své první mezinárodní kontakty a začlenit se do pracovních skupin, zabývajících se tématy jejich odborného zájmu. Výsledky se již dostavují, mimo jiné v podobě pozvánek na konference či k účasti na kolektivních akademických projektech.

Projekt sice končí, nekončí však aktivity, které se v průběhu uplynulých tří let nadějně rozběhly či inovovaly. Budou pokračovat metodické semináře pro doktorandy i cyklus přednášek „Pondělní fórum“, na rok 2016 se chystá i další kolokvium amerických studií. Mezitím si všichni zájemci mohou prohlédnout webové stránky projektu (http://litfilm.upol.cz/index.html) a poslechnout si například audiozáznam některé z přednášek význačných hostů.

Marcel Arbeit

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.